اگر توکیو را با ساموراییها، دبی را با برجهای بلند و آمستردام را با گلهای زیبا و رنگی میشناسند، همه ما کرج را بهخاطر ماشینهای کفخواب و جاهای دیدنیاش به یاد میآوریم. جاهای دیدنی کرج، از رودخانههای اطراف گرفته تا طبیعت فربینده و مسحورکننده که در پاییز، رنگ دیگری به خود میگیرند، در خاطر بسیاری از ایرانیان نقش بسته است؛ اما واقعاً اگر بخواهیم در همین لحظه به چند جای دیدنی در شهر کرج اشاره کنیم، چه مکانهایی را میتوانیم به زبان بیاوریم؟
همه ما بهخوبی میدانیم که یک شهر، مملو از جاهای دیدنی و جذابیست که میتوان در آنها حسابی خوش گذارند و خاطرهبازی کرد؛ قاعدتاً کرج هم از این قضیه مستثنی نیست. به همین دلیل، در این مقاله تصمیم گرفتیم تا به سراغ جاهای دیدنی کرج برویم و طبیعت رویایی آن را با هم مرور کنیم. در ادامه این مقاله، بهصورت اختصاصی، سفری به جایجایِ کرج خواهیم داشت تا بدانیم چه جاهایی در این شهر وجود دارند که اگر اراده کنیم، میتوانیم در همین لحظه به آنجا برویم.
این مطلب، با هدف مروری بر آثار تاریخی، جاذبهها و محله های کرج است که شاید تاکنون کسی آنطور که باید، به آنها توجهی نکرده است. احتمالاً بعد از مطالعه این مقاله، سوار ماشینتان خواهید شد و سفری خاطرهانگیز به کرج را رقم خواهید زد. برای اجاره خودرو در کرج به سایت اجاره خودرو رنت ران مراجعه نمایید.
مقدمهای بر جاهای دیدنی کرج
پیش از هرچیزی، لازم است تا کمی بیشتر با تاریخچه کرج آشنا شویم تا بدانیم که آثار تاریخی و مناطق قدیمی این شهر در چه دورهای از تاریخ ایران ساخته شدهاند. سال 1377 و در پیِ تقسیمات جدید کشوری، شهر کرج از نواحی دیگر (مثل مازندران و سپس شهر ری) جدا شد تا بهعنوان شهری مستقل در جغرافیای ایران شناخته شود. آنموقع، جمعیت کرج بالغ بر 35 هزار نفر بود و موقعیت آن بهشکلی بود که از هر طرف هم به تهران، هم به قزوین و هم به مازندران راه داشت؛ این یعنی خواه یا ناخواه، طبیعت کرج، جلوهای ناب و هنرمندانه از طبیعت چند استان همجوار خود بوده و است.
اگر به آثار تاریخی کرج نگاه کنیم، قلعهها، کاروانسراها، پلها و مکانهای کهنی را مشاهده میکنیم که همگی به دوران صفویه مربوط میشوند. به دلیل موقعیت جادویی کرج که در بین تهران و قزوین قرار گرفته بود، مکانها و ابنیه تاریخی بسیاری در این شهر بنا شد. جاهای دیدنی کرج و طبیعت بکری که هنوز هم میتوان در گوشهوکنار آن مشاهده کرد، به لطف روستاهاییست که باعث شکلگیری این شهر زیبا شدهاند. هنوز هم اگر کسی در تهران دلش بگیرد یا بخواهد آبوهوایی عوض کند، مسیر جاده چالوس و جاده کرج به تهران را در پیش میگیرد.
طبیعت کرج و جادهای رویایی
کرج در 36 کیلومتری قسمت غربی تهران واقع شده است و یک ساعت وقت کافیست تا با کمی رانندگی به آنجا برسید. حتماً بارها پیش آمده است که در روزهای تعطیل، شاهد حجم ترافیک وحشتناک جاده کرج به تهران باشد. دلیل این همه ترافیک، جاهای دیدنی کرج و جادههاییست که آدم از دیدنشان سرد و ناامید نمیشود؛ اتفاقاً برعکس، آدم دلش میخواهد که تا دنیا دنیاست، در جاده چالوس رانندگی کند و هیچ چیز دیگری را هم به خاطر نیاورد.
اما حالا که اینقدر بحث از بهترین مناطق کرج به میان آمده است، بهتر نیست که یکراست به سراغ جاهای دیدنی کرج برویم و همه آنها را زیر ذرهبین ببریم؟ با ما همراه باشید و برای چند دقیقه هم که شده، از تهران کمی فاصله بگیرید. در ادامه این مقاله، قرار است تا بهصورت مفصل و با فراغ بال به سراغ جاهای تفریحی کرج برویم.
جاده چالوس و خاطراتی که محال است از یاد بروند
یکی از بهترین جاهای دیدنی کرج، جاده چالوس است که به ناحیه شمال ایران منتهی میشود. برای هرکسی که حتی یکبار هم از این جاده عبور کرده باشد، جاده چالوس نماد خوشگذارنی و خاطرهبازیست. جاده چالوس در بین تهران و کرج قرار گرفته است و کافهرستورانها، طبیعت و استراحتگاههای بسیاری دارد که منتظر آمدن مسافرین و بازدیدکنندگان هستند. با یک نگاه ساده، میشود فهمید که جاده چالوس، گل سرسبد جاهای دیدنی کرج است و میتوان روی فضای لذتبخش آن حساب ویژهای باز کرد.
اگر در ترافیک وحشتناک جاده چالوس، به بنبست خوردید و حوصلهتان حسابی سر رفت، از ماشین پیاده شوید و از آبوهوای بینظیر و کوهستانی آن نهایت لذت را ببرید. جالب است بدانید که یکی دیگر از جاهای دیدنی کرج هم در این ناحیه وجود دارد که عموماً آن را با نام پیست دیزین میشناسند. همچنین، دوغ آبعلی که طرفداران بسیاری هم دارد، یکی از سوغاتیهای همین قسمت از کرج است و نباید لذت چشیدن طعم آن را از دست داد.
جاهای تفریحی کرج: پیست دیزین، پاتوق اسکیبازها
پیست اسکی دیزین، در سال 1366 احداث شد تا دلیلی برای خوشگذارنی افرادی باشد که از ورزشهای زمستانی و برفی نهایت لذت را میبرند. این پیست که در حد فاصل چالوس و شمشک قرار گرفته است، یکی از جاهای دیدنی کرج محسوب میشود.
اگر میخواهید به این ناحیه فراموشنشدنی کرج سر بزنید، باید ببینید که دقیقاً میخواهید در کدام فصل از سال، به دیزین بروید. جاده اصلی منتهی به دیزین، از سمت لویزان، فشم و روستای شمشک میگذرد. البته این جاده، در فصل زمستان به دلیل بارش سنگین برف مسدود است و باید از مسیر دیگری رفت.
مسیر دیگری که برای رفتن به دیزین در فصل زمستان پیشنهاد میشود، مسر رویایی جاده چالوس است؛ 65 کیلوکتر که از جاده چالوس به سمت گچسر بروید، به روستای تاریخی ولایترود میرسید و در نهایت، پیست دیزین را خواهید دید. دمای این قسمت از جاهای دیدنی کرج، در بعضی از روزهای زمستان به منفی 20 درجه سانتیگراد هم میرسد و حتی در روزهای خیلی گرم تابستان، دمای آن بیشتر از 20 درجه سانتیگراد نخواهد رسید.
رودخانه های اطراف کرج
یکی از جاذبههای گردشگری کرج و استان البرز، روخانههای اطراف کرج، بهخصوص رود کرج است. رود کرج که در فصل ماهیگیری (اواخر فصل بهار تا اواخر فصل رویایی تابستان) میزبان ماهیگیران و علاقهمندان به دنیای بکر رودخانه است، از رشتهکوههای جنوبی البرز سرچشمه میگیرد و از ولایترود هم گذر میکند. اگر یادتان باشد، برای معرفی پیست دیزین، به روستای ولایترود هم اشاره کردیم، که رودخانه ولایترود هم در آنجا قرار دارد.
از دیگر رودخانههایی که در اطراف کرج قرار گرفتهاند هم میتوان به رودخانههای سرخاب، شاهرود، سنج و جاجرود اشاره کرد. همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره کردیم، شهر کرج به لطف روستاهای بسیار زیبا، از طبیعتی بکر و فراموشنشدنی بهرهمند شده است. اکثر رودخانههای اطراف کرج هم در روستاها واقع شدهاند. برای مثال، رودخانههای خروشان و طبیعت دستنخورده روستای تاریخی ولیان، یکی از جاهای دیدنی کرج است که نمیتوان بهسادگی از آنها عبور کرد.
طبیعت پاییزی کرج
کافیست که در اوایل فصل پاییز، زمانیکه برگ سبز درختان انبوه به رنگ قرمز و نارنجی تبدیل شدهاند، به روستاهای اطراف کرج بروید. روستاهای برغان، شهرستانک، شمشک، واریان و ولایت رود از جمله مکانهایی هستند که بازدید از آنها در پاییز، خالی از لطف نیست.
روستای برغان که در کرانه رشتهکوههای باابهت البرز قرار گرفته است، آبوهوایی کوهستانی و طبیعتی مملو از درختان سرافراز دارد. پس از غرقشدن در طبیعت پاییزی این روستا بهتر است تا به مسجد جامع این روستا هم سر بزنید تا از قدمت 800 ساله آن و افسانههایی که در رابطه با آن گفته میشود، شگفتزده شوید.
روستای شهرستانک هم به دلیل موقعیت رویایی خود که در فراز توچال قرار دارد، زبانزد خاصوعام است. گفته میشود که طبیعت پاییزی این منطقه آنقدر دلربا و جادوییست که ناصرالدین شاه قاجار یک کاخ در این روستا ساخته بود. انگار که او هم معتقد بود که وقتی پاییز میشود، هیچکجا شهرستانک نمیشود!
یک بام و یک هوا؛ گریزی به بام کرج
به کوهپایههای عظیمیه در کرج میرویم؛ جایی که بام بزرگ کرج در آنجا نهفته شده است. بام کرج یکی از جاهای دیدنی کرج است که میتوان برای ساعتهای بسیاری در مکانهای تفریحی و استراحتگاههای آن به قول معروف ریلکس کرد. برای رفتن به بام کرج، کافیست تا از بلوار طالقانی راه بیفتید و به کوهپایههای عظیمیه و در نهایت به بام برسید.
بهترین زمانی که میتوان از جذابیت بام کرج لذت برد، زمانیست که شب شده و چیزی جز تاریکی و نور خانههای شهر دیده نمیشود؛ در این زمان روی بام کرج بایستید، دستهایتان را باز کنید و از نسیمی که به صورتتان میخورد، لذت ببرید.
بام کرج از جمله جاهای دیدنی کرج است که از نظر علاقهمندان به پیادهروی، ایدهآل و مناسب محسوب میشود. طبق معمول هم چندین و چند رستوران سنتی و کافه هم در این قسمت از کرج وجود دارند که آدم میتواند پس از مدتی پیادهروی و گشتوگذار، دمی بیاساید و خستگی در کند. چه در روزهای گرم تابستان و چه در روزهای سرد و استخوانشکن زمستان، در هر وقتی از سال که به این نقطه بیایید، پیشنهاد نوشیدن قهوه، همیشه مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
غار یخ مراد کرج دقیقاً کجاست؟
جاذبههای طبیعی کرج، یکی دیگر از نقاطی هستند که باید آنها را در لیست بلندبالای خودمان قرار دهیم. از جمله جاهای دیدنی کرج که در این حوزه میتوان به آن اشاره کرد، غار یخ مراد است. غار یخ مراد کرج در بخش شمالی شهر و در دربندسر قرار گرفته است؛ اگر شما هم به دنیای غارنوردی و طبیعتگردی علاقهمند هستید، بهتر است تا به این غار بزرگ که پر از قندیلهای طولودراز است، سر بزنید.
دیوارهای آهکی و سقفهای کوتاهوبلند قندیلبسته این بخش از جاهای دیدنی کرج، همیشه مملو از افرادیست که دوست دارند بدانند، یک غار یخی دقیقاً از چه چیزهایی تشکیل شده است. اگر شما هم جزو افرادی هستید که از روی کنجکاوی میخواهید به این بخش از شهر بروید، کافیست تا از تالارهای بزرگ و قندیلبسته غار یخ مراد دیدن کنید و با دیوارهای جذاب آن سلفی بگیرید.
اما اگر از آن دسته غارنوردان حرفهای هستید که غارگردی، خوراکتان است و از تفریحاتتان محسوب میشود، ابزار تخصصی غارنوردی را از یاد نبرید و وارد چاههای عمیقتر این مکان شوید.
بهترین مناطق کرج: مروری بر جاهای دیدنی مهرشهر کرج
مهرشهر، منطقهای در کرج است که از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. این منطقه از کرج تا سال 1372 یک منطقه مجزا محسوب میشد و حالا بیش از 28 سال است که به بخشی از کرج پیوسته است. مهرشهر به دلیل برخورداری از جاذبههای گردشگری بسیار، مورد توجه مسافران و بازدیدکنندگان قرار گرفته است و نباید از جذابیتهای آن بهسادگی گذشت. ما تلاش کردیم تا در ادامه این مطلب، چند مکان دیدنی را که جزو جاهای دیدنی کرج محسوب میشوند به شما معرفی کنیم.
کاخ مروارید مهرشهر
قدمت این کاخ به دوران پهلوی بازمیگردد؛ به دورانی که شمس پهلوی تصمیم گرفت تا این کاخ را برای استراحت بیشتر و گریز از بیماری نفسگیر آسم، بسازد. او دستور داد تا این کاخ با نمایی بسیار خاص و منحصربهفرد ساخته شود تا هماکنون جزو جاهای دیدنی کرج به شمار رود. شکل ظاهری این کاخ از بالا، دقیقاً شبیه یک ماهی بزرگ است که انگار صدفی را در آغوش کشیده است.
باغهای سیب مهرشهر
این باغ فراخ و زیبا که در نزدیکی کاخ مروراید واقع شده است، یکی دیگر از جاهای دیدنی کرج تلقی میشود. برخلاف باور عامه، این باغ تنها شامل درختان سیب نمیشود و میتوان درختان گلابی، گردو، آلو و هلو را هم در آن دید.
امامزاده طاهر
همانطور که گفته بودیم، بناهای تاریخی کرج به دوران صفویه مربوط میشوند و بنای تاریخی امامزاده طاهر هم یکی از آنهاست. این بخش از جاهای دیدنی کرج، در اتوبان کرج به قزوین واقع شده است و بعد از پل مهرشهر میتوان به آن رسید.
پارک هامون مهرشهر کرج
پارک بزرگ هامون، حدود 3 هکتار مساحت دارد و از جمله جاهای دیدنی کرج محسوب میشود که همواره میزبان علاقهمندان و شهروندان استان البرز است. آبنمای مسحورکننده، آلاچیقهای جمعوجور و صمیمی و همچنین طراحیهای مینیمال این پارک باعث شدهاند تا فضای رویایی این پارک، بیش از پیش در بین شهروندان محبوب شود.
کلام آخر
بدیهیست که جاهای دیدنی کرج تنها به همین چند مورد که در مقاله ذکر شدند، محدود نمیشوند. شهر کرج و استان البرز به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و قدمت تاریخی خود، مملو از مکانهای طیعی، تاریخی و جذاب هستند که نمیتوان در یک فرصت کوتاه (مثل همین مطلب) به همه آنها اشاره کرد. تمام تلاش ما برای نگارش این مقاله، این بود که بتوانیم محبوبترین نقاط شهر کرج را به شما معرفی کنیم.
نوشتن دیدگاه