انواع لاستیک

انواع لاستیک؛ توضیح در مورد اعداد نوشته‌شده روی تایر

انواع لاستیک با دسته‌بندی‌های مختلف برای فصل‌ها یا انواع تایرهای تیوب دار، تیوب لس و غیره در بازار وجود دارد که ممکن است انتخاب از میان آن‌ها کمی دشوار باشد. دانستن انواع لاستیک‌هایی که به سبک رانندگی شما کمک می‌کنند، شروع خوبی برای یک رانندگی لذت‌بخش است.

بهتر است به لاستیک‌های ماشین خود مانند کفش‌های خود فکر کنید. اگر علاقه دارید فقط یک سری لاستیک داشته باشید که همیشه با آن رانندگی کنید، درست مثل این است که تنها یک جفت کفش برای عروسی، مسافرت، محل کار و ورزش داشته باشید. با این حال، هردوی این موارد اشتباه هستند.

شما با لباس ورزشی، کفش مجلسی نمی‌پوشید و برای کوهنوردی از کفش‌های پاشنه‌بلند استفاده نمی‌کنید. به‌طور مشابه، شما نباید با لاستیک‌های تابستانی در میان یخ و برف رانندگی کنید؛ همچنین رانندگی با لاستیک‌های زمستانی در تابستان هم می‌تواند نامناسب باشد.

انواع لاستیک برای شما نیاز‌های متفاوتی را برآورده می‌کنند؛ هنگامی که در حال خرید لاستیک هستید، باید بیاموزید که انواع لاستیک‌ها کدامند و چه هدفی دارند تا بتوانید در نهایت لاستیک‌های مناسب را بر اساس فصل، عادات رانندگی و موارد دیگر انتخاب کنید.

 

انواع تایر و لاستیک خودرو

برای این‌که مطمئن شوید مجموعه مناسبی را برای خود انتخاب کرده‌اید، یک ثانیه به عقب برگردید و به این فکر کنید که روزانه به چه شکل و در چه شرایطی رانندگی می‌کنید. انواع لاستیک معرفی‌شده در زیر را بررسی کنید و ببینید در کدام‌یک از دسته‌بندی‌های اشاره‌شده، لاستیک مورد نظر شما وجود دارد.

 

لاستیک چهار فصل

همان‌طور که از نام آن پیداست، این لاستیک‌ها برای تمام فصول طراحی شده‌اند. معمولاً آن‌ها گزینه پیش‌فرضی هستند که روی یک ماشین وجود دارند. اگر در مکانی با آب‌وهوای معتدل زندگی می‌کنید، ممکن است بتوانید همیشه با داشتن این لاستیک‌ها، از آن در تمام شرایط آب‌وهوایی استفاده کنید.

از آن‌جایی که این لاستیک‌ها برای هر فصل طراحی شده‌اند، باید در نظر داشته باشید برای مناطقی که آب‌وهوای سرد و گرم شدید را تجربه می‌کنند، گزینه کاملا ‌ایده‌آلی نیستند. اگر منطقه شما برف زیادی می‌بارد یا در تابستان بسیار گرم است، می‌توانید لاستیک‌هایی تهیه کنید که تخصصی‌تر هستند.

 

لاستیک‌های تورینگ

این نوع از انواع لاستیک، لاستیک‌هایی بسیار شبیه تایر‌های تمام‌فصل هستند؛ اما به‌طور خاص برای افزایش عملکرد وسیله نقلیه شما طراحی شده‌اند. فقط خودرو‌های خاصی این لاستیک‌ها را دارند و معمولاً گزینه پیش‌فرض کارخانه نیستند.

با این حال، با خرید این لاستیک‌ها ممکن است طول عمر را فدای عملکرد با این لاستیک‌ها کنید. از آنجا که آن‌ها برای عملکرد ساخته شده‌اند، در نتیجه بادوام ساخته نشده‌اند. به همین دلیل، استفاده از آن‌ها در طول زمان چندان به‌صرفه نیست.

 

 لاستیک تابستانی

همان‌طور که از نام آن پیداست، این لاستیک‌ها به‌طور خاص برای آب‌وهوای گرم طراحی شده‌اند. این لاستیک به‌گونه‌ای ساخته شده است که در هوای خیلی گرم، نرم نشود و قوام و فرم خود را حذف کند. همچنین لاستیک‌های تابستانی برای رانندگی در شرایط مرطوب بسیار خوب هستند و یک الزام برای مکان‌هایی است که در فصل تابستان، بارش باران زیادی را تجربه می‌کنند.

 

لاستیک‌های پرفورمنس

ممکن است تصور کنید که تایر‌های تورینگ و تایر‌های پرفورمنس باهم یکسان هستند؛ اما آن‌ها تفاوت‌های جزئی با یکدیگر دارند. معمولاً تایر‌های پرفورمنس برای پشتیبانی از شرایط آب‌وهوایی مختلف طراحی می‌شوند. به عنوان مثال، آن‌ها در مناطق مرطوب بسیار ایمن‌تر هستند. این لاستیک‌ها معمولاً برای کمک به افزایش چسبندگی در شرایط آب‌وهوایی نسبتاً خطرناک طراحی شده‌اند.

همچنین این نوع از انواع لاستیک در سرعت‌های بالاتر عملکرد مناسبی را از خود به نمایش می‌گذارند. با این حال، لاستیک‌های پرفورمنس بسیار گران‌تر از تایر‌های دیگر هستند و برای شرایط آب‌وهوایی شدیدتر گزینه خوبی نیستند.

 

لاستیک بزرگراه

معمولاً تایر‌های بزرگراه در خودرو‌های شاسی‌بلند و کامیون‌ها یافت می‌شوند. همان‌طور که از نام آن پیداست، این لاستیک‌ها به‌طور خاص برای استفاده در بزرگراه‌ها طراحی شده‌اند؛ جایی که سواری نرمی را ارائه می‌دهند. الگوی آج این نوع لاستیک برای ایجاد اصطکاک یکنواخت در سطح یک بزرگراه طراحی شده است. این لاستیک‌ها را می‌توان در اکثر فصول سال هم استفاده کرد؛ مگر این‌که شرایط آب‌وهوایی بسیار نا متعادل باشد.

 تایر همه زمین‌ها و جاده‌ها (All-Terrain)

لاستیک‌های All-Terrain بین لاستیک‌های بزرگراه و لاستیک‌های خارج از جاده قرار می‌گیرند؛ زیرا به‌طور خاص برای هر یک از شرایط طراحی نشده‌اند. در حالی که این بدان معنی است که آن‌ها می‌توانند در اکثر شرایط جاده‌ای با عملکردی موفقیت‌آمیز مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، اگر شما همیشه در مناطق مختلف از جمله کوهستان، اتوبان و غیره رانندگی می‌کنید، این لاستیک‌ها انتخاب مناسب‌تری هستند.

 

لاستیک‌های زمستانی

برای کسانی که در مناطقی با شرایط شدید زمستانی زندگی می‌کنند، بهتر است روی لاستیک‌های زمستانی سرمایه‌گذاری کنند. در برخی موارد، این لاستیک‌ها حتی برای رانندگی در جاده‌های خاص در ماه‌های زمستان مورد نیاز هستند.

همان‌طور که از نام آن پیداست، این لاستیک‌ها اختصاصا برای شرایط زمستانی طراحی شده‌اند. معمولاً آج بزرگ‌تری دارند که به لاستیک‌ها اجازه می‌دهد لجن و برف را از نقاط تماس دور کنند. در نهایت، این امر چسبندگی بیشتری را فراهم می‌کند و از تصادفات جلوگیری خواهد کرد.

 

روش خواندن تاریخ مصرف لاستیک

به دلیل ترکیبات استفاده‌شده در گرید‌های مختلف، تاریخ انقضای لاستیک بین ۵ تا ۱۰ سال متغیر است؛ اما بسیاری از تولیدکنندگان تایر اظهار می‌کنند که تایر‌ها شش سال پس از تاریخ تولید منقضی می‌شوند. این تاریخ را می‌توان با استفاده از DOT TIN که روی همه لاستیک‌ها مهر شده است پیدا کرد. نوع استفاده، آب‌وهوا و عوامل دیگر بر دوام لاستیک تأثیر می‌گذارند؛ اما سن لاستیک نکته‌ای است که معمولاً نادیده گرفته می‌شود.

واقعیت این است که همه لاستیک‌ها تاریخ انقضا دارند. با کمال تعجب بسیاری از مصرف‌کنندگان و فروشندگان لاستیک از تاریخ انقضای لاستیک اطلاعی ندارند. یک مصرف‌کننده ناآگاه فکر می‌کند که لاستیک‌های کاملاً نو خریداری کرده است؛ در حالی که حقیقتا آن لاستیک‌ها ممکن است سال‌ها در قفسه یک فروشگاه باقی مانده باشند. با وجود این‌که لاستیک‌ها هرگز روی وسیله نقلیه استفاده نشده‌اند، اما چندین سال از عمر آن‌ها می‌گذرد.

هر لاستیک دارای تاریخ تولید و تاریخ انقضاست؛ اکثر خودروسازان به رانندگان هشدار می‌دهند که تایر‌های خودرو را پس از شش سال تعویض کنند. انتظار بیشتر از این، یک ریسک بزرگ در رانندگی محسوب می‌شود.

بنابراین شما به عنوان یک راننده چه‌کاری می‌توانید انجام دهید تا از خود محافظت کنید؟ هنگام خرید لاستیک‌های نو، در قدم اول جدیدترین لاستیک‌های موجود را درخواست و به تاریخ ساخت لاستیک نگاه کنید. تاریخ ساخت یک کد (DOT)  از ۱۰ یا ۱۱ کاراکتر تشکیل شده که در داخل تایر نقش بسته است (عکس پایین).

برای لاستیک‌های نو، کد همیشه ۱۱ کاراکتر است. با این حال، تایر‌های تولیدشده قبل از سال ۲۰۰۰ دارای کد ۱۰ کاراکتری هستند. تاریخ انقضا برای لاستیک‌های تولیدشده قبل از سال ۲۰۰۰ بر اساس مقیاس ۱۰ ساله بود؛ زیرا طول عمر مورد انتظار یک تایر ۱۰ سال بود؛ اما طبق راهنمای خرید انواع لاستیک، در حال حاضر لاستیک‌های تولیدشده پس از سال ۲۰۰۰ حداکثر تا شش سال عمر می‌کنند.

روش خواندن تاریخ مصرف لاستیک

شرح تصویر: کد تاریخ تولید تایر که در کادر زرد نشان داده شده، ممکن است در قسمت بیرونی برخی از لاستیک‌ها دیده شود. به‌طور کلی کد ۱۱ کاراکتری DOT که در کادر قرمز نشان داده شده است، در داخل لاستیک‌ها قرار دارد.

برند‌های شناخته شده تولید‌کننده لاستیک

انواع لاستیک با بیش از ۱۵۰ سال سابقه، در ابتدا روی چرخ گاری‌ها و درشکه‌های قدیمی نصب می‌شدند تا فشار و ضربه‌های واردشده به بدنه را کاهش دهند و باعث راحتی و آسایش سرنشینان شوند.

برند‌های شناخته شده تولید‌کننده لاستیک

در حال حاضر کمپانی‌های مختلفی به عنوان سازندگان تایر در جهان فعالیت دارند که انواع لاستیک را در سایز‌های مختلف برای کاربرد‌های متفاوت در هر شرایط جوی تولید می‌کنند. از بهترین تولیدکنندگان تایر در جهان، در حال حاضر می‌توان به برند‌های مطرح زیر اشاره کرد:

  • میشلن فرانسه (Michellin)
  • بریجستون ژاپن (Bridgestone)
  • گودیر آمریکا (Goodyear)
  • پیرلی ایتالیا (Pirelli)
  • کوپر آمریکا (Cooper)
  • کنتیننتال آلمان (Continental)
  • دنلوپ انگلستان (Dunlop)
  • بی اف گودریچ آمریکا (BF Goodrich)

 

بهترین لاستیک ایرانی

کشور ما هم با توجه به رشد صنعتی در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ شمسی با افزایش ورود و مونتاژ خودرو‌های معتبر دنیا، دارای جایگاه مناسبی در بین شرکت‌های تولید تایر در جهان بود؛ به همین دلیل، کمپانی‌های مطرح دنیا اقدام به تأسیس کارخانه در بازار ایران کردند که شرکت‌های فعال حال حاضر در ایران، تقریباً نمونه‌های تغییر نام یافته آن‌ها هستند. کشور ایران با وجود داشتن حدود ۴۰ میلیون خودروی در حال تردد، نیاز وافری به انواع لاستیک دارد.

با این‌که از نگاه مصرف‌کنندگان ایرانی، تایر‌ها و لاستیک‌های ایرانی کیفیت بالایی ندارند؛ اما باید به یک نکته توجه کرد که تایر‌های شرکت‌های معتبر دنیا معمولاً برای اتومبیل‌های روز دنیا طراحی و تولید شده‌اند. به همین دلیل قیمت بسیار بالاتری دارند؛ اما عمده خودرو‌های موجود در ایران را نمونه‌های بی‌کیفیت یا با کیفیت پایین آسیای شرقی و اروپای شرقی تشکیل می‌دهند.

این خودرو‌ها هم کیفیت قابل قبول و استاندارد روز دنیا را ندارند؛ به همین دلیل خرید لاستیک‌های داخلی و وارداتی تأثیر محسوسی در عملکرد خودرو نخواهد داشت. از شرکت‌های معروف تولید‌کننده لاستک و تایر در ایران می‌توان به شرکت‌های زیر اشاره کرد:

  • گروه صنعتی بارز؛ بزرگ‌ترین تولید‌کننده تایر در ایران و یکی از بهترین و بادوام‌ترین لاستیک‌های ایرانی برای انواع خودرو‌های ایرانی، خارجی، شاسی‌بلند و کامیون‌های نسل جدید موجود در بازار هستند.
  • لاستیک پارس: بهترین انتخاب برای خودرو‌های سنگین و کامیون‌ها به‌شمار می‌رود.
  • لاستیک دنا: بهترین لاستیک ایرانی برای کامیون‌های نسل قدیم دارای محور‌های عقب و جلو و خودرو‌های باری سبک است.
  • کویر تایر: یکی از نرم‌ترین لاستیک‌های ایرانی برای خودرو‌های خارجی موجود در بازار است.
  • یزد تایر: به عنوان اولین تولید‌کننده تایر‌های سری V در ایران شناخته می‌شود.

در این بین، سایر برند‌های ایرانی هم مثل گلدستون، ایران تایر، ایران یاسا و کیان تایر (البرز) در بین رانندگان ایرانی شناخته شده هستند.

معانی و مفاهیم اعداد روی تایر

اندازه لاستیک در هر خودروی مدرنی، عموما از یک الگوی ثابت پیروی می‌کند. در بالا، تصویری از اندازه یک لاستیک معمولی داریم که می‌خواهیم ببینیم معنی اعداد روی آن چیست:

195/55 R 16 87 V

195: عرض لاستیک در مقیاس میلی‌متر است و به‌طور معمول، هر چه عدد بالاتر باشد، لاستک سطح تماس بیشتری با جاده دارد.

55: پروفیل لاستیک یا همان ارتفاع روسازی لاستیک به‌صورت درصدی از عرض است. هرچه پروفیل‌ها پایین‌تر باشند، لاستیک در اثر نیروی جانبی مانند پیچیدن، کمتر تغییر شکل می‌دهد که برای عملکرد در خودرو‌های پرفورمنس گزینه خوبی است.

 

R: مخفف لاستیک رادیال است؛ قبل از اختراع تایر‌های رادیال، خودرو‌های قدیمی‌تر اغلب از ساختار متفاوتی از مواد تقویت‌کننده استفاده می‌کردند که به عنوان Crossplay شناخته می‌شد. این روز‌ها بعید است که این لاستیک‌ها را بتوانید جز در خودرو‌های تاریخی یا تخصصی پیدا کنید و خودرو‌های جاده‌ای همگی از لاستیک‌های رادیال استفاده می‌کنند.

16: قطر چرخ نسبت به جاده است که بر حسب اینچ بیان می‌شود.

87: میزان بار لاستیک است؛ هرچه این عدد بیشتر باشد، هر تایر بار بیشتری را تحمل خواهد کرد. در این مثال، 87 برابر با 615 کیلوگرم است. این رقم را در چهار ضرب کنید؛ تصوری از وزن کل ماشین خود خواهید داشت.

:V رتبه‌بندی سرعت است؛ هرچه حرف بالاتر باشد، ماشین شما با سرعت بالاتری می‌تواند حرکت کند. برای مثال در این حالت، تایر تا ۲۴۰ کیلومتر در ساعت گارانتی دارد.

 معانی و مفاهیم اعداد روی تایر

سایز های لاستیک های خودروی لوکس

لیستی از سایز لاستیک خودروهای لوکس که نمونه مشابه آن در مجموعه اجاره خودرو رنت ران هم وجود دارند در زیر آورده شده است:

  • مرسدس بنز کلاس S: 255/40R20
  • مرسدس بنز کلاس C: 225/50 R17
  • مرسدس بنز کلاس E:  245/45R18
  • بی ام و سری ۵: 245/45 R18 100W
  • بی ام و سری X3: 245/50R19
  • بی ام و سری ۷:375/40R19
  • بی ام و سری X4: 225/40R18 104
  • بی ام و سری 3: 255/40 R18 99Y
  • لکسوس ES:215/55R17 94
  • لکسوس NX: 225/60R18 103
  • هیوندای سانتافه: 235/55R19
  • هیوندای توسان: 215/65R17
  • کیا اپتیما: 205/65R16
  • کیا موهاوی: 245/70R17
  • کیا سورنتو: 235/55R19 105
  • رنو تلیسمان: 215/60R16
  • رنو کولوس: 225/60 R18

جمع‌بندی

یکی از زمینه‌هایی که افراد در هنگام تصمیم‌گیری بیشتر مرتکب اشتباه می‌شوند، انتخاب لاستیک برای خودروی خود است. این یک موضوع ساده است؛ اما اغلب توسط دارندگان خودرو نادیده گرفته و به عنوان موضوعی بی‌اهمیت شناخته می‌شود. انتخاب تایر مناسب می‌تواند تفاوت زیادی در نحوه عملکرد وسیله نقلیه شما ایجاد کند. مهم‌تر از آن، انتخاب لاستیک نامناسب می‌تواند عواقب ناخوشایندی را به همراه داشته باشد.

به‌طور خلاصه، شما باید لاستیک‌های خودرو را متناسب با خودرو، شرایط آب‌وهوایی و مدل رانندگی‌تان تهیه کنید. در این مطلب از وبسایت اجاره خودرو رنت ران سعی کردیم تا انواع لاستیک‌ها را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دهیم. اگر در ارتباط با موارد مطرح‌شده در این مقاله سوال یا پیشنهادی دارید، در بخش کامنت‌ها با ما و سایر کاربران مجله ماشین رنت ران درمیان بگذارید.

نوشتن دیدگاه