خودروهای هیبریدی، انتخابی هوشمندانه برای حفاظت از محیط زیست، کاهش آلودگی هوا و صرفهجویی در مصرف سوخت و انرژی هستند که بهتازگی دل بسیاری را ربودهاند! این خودروها با دستاوردها و امکانات مختلفی که به خودشان اختصاص دادهاند و همواره هم تکنولوژیشان پیشرفت میکند، به راحتی و کارایی ماشینها کمک زیادی کردهاند.
خودروهای هیبریدی، پلاگین هیبریدی و نیمه هیبریدی موضوع بحث ما در این مقاله است. اگر تا قبل از مطالعه این مقاله با این نوع ماشینها و انواع ماشین هیبریدی آشنا نبودید، حالا وقت آن است با خواندن این مطلب، یکبار برای همیشه پرونده این نوع خودروها را ببندید!
خودروهای برقی چگونه کار میکنند؟ تفاوت آنها با خودروهای بنزینی
حرکت دنیا به سمت تکنولوژی پیشرفته و الکتریکیشدن، تغییرات چشمگیری در جهان بهوجود آورده است. خودروهای هیبریدی و برقی یکی از بهترین اختراعات بشر برای ساخت آیندهای حیرتانگیز و گام بزرگی در جهت حفاظت از محیط زیست و کاهش آلایندگیهاست.
همانطور که خودتان هم میدانید، ماشینهای هیبریدی بهجای استفاده از بنزین و گاز برای حرکت، از انرژی الکتریکی و بنزینی بهصورت همزمان استفاده میکنند. این خودروها نسبت به ماشینهای بنزینی، رانندگی را برای افراد راحتتر کردهاند و از شتابگیری سریعتری هم برخوردارند.
در کنار تمام خودروهای استاندارد موجود، خودروهای برقی با متصلشدن به نقطه شارژ (باتری) و گرفتن برق از شبکه کار میکنند. این خودروها انرژی الکتریسیته مورد نیازشان را در یک باتری قابل شارژ که منبع تغذیهشان است، ذخیره میکنند و چرخها را حرکت میدهند. از آنجایی که سیستم الکتریکی موجود در ماشین هیبریدی شتابگیری را در این نوع ماشینها تسریع کرده است، احساس سبکی در رانندگی را هم منتقل میکند.
برخلاف خودروهای بنزینی و گازسوز، خودروهای برقی (EVs) فاقد موتور احتراق داخلی هستند؛ بههمین دلیل بدون نیاز به بنزین و بدون تولید گازهای گلخانهای مضر، بیسروصدا در جادهها جولان میدهند!
بهصورت خلاصه، خودروهای برقی، انرژی الکتریکی را از ایستگاه شارژ دریافت میکنند؛ انرژی دریافتی را در باتریشان ذخیره میکنند؛ باتری، نیروی مورد نیاز موتور برقی برای حرکت را تامین و منتقل میکند. به اینترتیب، با کارکردن چندین قطعه الکتریکی در کنار هم، خودرو به حرکت در میآید.
[اگر به خدمات اجاره خودرو نیاز داشتید، میتوانید به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید، شرایط اجاره خودرو بدون راننده را در صورتی که میخواهید خودتان رانندگی کنید، بخوانید و خودرو مورد نظرتان را اجاره کنید.]
اصلیترین تفاوت بین خودروهای هیبریدی و بنزینی
خودروهای هیبریدی وسایل نقلیه جدیدی هستند که روزبهروز، هم بر تعداد متقاضیانشان اضافه میشود و هم تکنولوژی پیشرفتهای در خودشان جای میدهند. تقریبا میتوان گفت ماشین هیبریدی از سوخت به روشی کاملا هوشمندانه و مقرونبهصرفه استفاده میکند؛ همچنین انتشار گازهای گلخانهای مضر مانند کربندیاکسید (CO2) را کاهش میدهد.
اگر در راه محافظت از محیط زیست و کاهش آلودگی قدم برداشتهاید، حتما به یک خودروی برقی نیاز خواهید داشت. قبل از اینکه قاطعانه در مورد خرید وسیله نقلیه جدیدتان تصمیم بگیرید، بهتر است با مزایا و معایب خودروهای هیبریدی و بنزینی آشنا شوید.
مزایای خودروهای هیبریدی؛ تحولی بزرگ برای تحقق آیندهای هوشمند!
نورسیدههای بازار قرار است آینده را متحول کنند؛ از اینرو، باید از مزایای بیشتری نسبت به خودروهای استاندارد دیگر برخوردار باشند. بیایید ببینیم مزایای آنها چیست.
بهرهوری انرژی خودرو هیبریدی
از بهرهوری انرژی خودروهای هیبریدی میتوان بهعنوان یکی از بهترین مزایای این ماشینها یاد کرد. در ماشین Hybrid حدود 60 درصد از کل انرژی ذخیرهشده در باتریها برای حرکت، به چرخها منتقل میشود؛ در حالی که این میزان از انرژی در خودروهای گازسوز و بنزینی 20 درصد از انرژی حاصل از سوخت است.
خودروهای هیبریدی؛ دوستدار محیط زیست
حفاظت از محیط زیست یکی از دغدغههای اصلی این روزهای مردم در سراسر کره زمین است؛ بههمین دلیل، خودروهای هیبریدی در مسیر رسیدن به هوای پاک و حفاظت از محیط زیست نقش مهمی دارند. بهمرور زمان، نهتنها استفاده از ماشین الکتریکی رواج پیدا کرده است؛ بلکه در کنار آن، استفاده از مواد سازگار با محیط زیست که کمترین آسیب را بههمراه داشته باشند، در اولویت قرار گرفته است.
برخلاف خودروهایی که از سوختهای فسیلی برای تامین انرژی مورد نیاز چرخها بهره میبرند و میزان آلایندگی قابل توجهی را تولید میکنند، خودروهای هیبریدی هیچگونه آلایندگی تولید نمیکنند؛ زیرا انرژی پاک، منبع تامین انرژی در این خودروهاست.
البته، این گزینه را هم باید در نظر داشته باشید که اگر برای شارژ این ماشینها از ژنراتور استفاده شود، برخی نگرانیها در مورد حفاظت زیستمحیطی به وجود خواهد آمد؛ استفاده از انرژی نیروگاههای بادی یا خورشیدی، این نگرانی را بهصورت کامل برطرف میکند.
رانندگی نرمتر با خودروهای هیبریدی
خودروهای برقی در مقایسه با خودروهای بنزینی راحتی بیشتری برای سرنشینان خودشان در نظر گرفتهاند. این ماشینها نسبت به مدلهای گازسوز و بنزینی، رانندگی نرمتری دارند و بیسروصدا در جادهها حرکت میکنند؛ همچنین، نرخ شتاب خودروهای هیبریدی بیشتر از خودروهای دیگر است.
هزینه تعمیر و نگهداری پایین در خودروهای هیبریدی
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است شما را برای داشتن یک خودروی هیبریدی سوق دهد، هزینه تعمیر و نگهداری پایین این خودروهاست؛ زیرا در این ماشینها تعداد قطعات متحرک کمتری استفاده شده است. علاوهبر این موارد، کاهش قابل توجه وابستگی به انرژی در این ماشینها خیال هر مصرفکنندهای را راحت میکند.
تامین سوخت و انرژی در خودروهای هیبریدی
آن زمان که خودرو اختراع شد، مصرفکنندگان مجبور بودند به تعداد کم منبع انرژی تکیه کنند؛ زیرا کمبود یا حتی اتمام نفت، بهتنهایی میتواند صنعت حملونقل بسیاری از کشورها را با اخلال مواجه کند. فرض اتمام منابع سوخت فسیلی تنها یک احتمال نیست؛ بلکه حقیقتیست که روزی به وقوع خواهد پیوست!
خودروهای هیبریدی به همین دلیل وارد عرصه حملونقل شدهاند تا چنین نگرانیهایی را برطرف کنند؛ زیرا منابعی مثل انرژی خورشیدی و انرژی باد، تمامشدنی نیستند و میتوانند انرژی برق مورد نیاز ماشینهای برقی را تامین کنند.
معایب خودروهای هیبریدی
با اینکه خودروهای الکتریکی از مزایای بیشماری برخوردارند؛ اما در مقابل تمام این مزیتها، معایبی هم دارند که نمیتوان بهسادگی از آنها چشمپوشی کرد.
مدتزمان شارژ کامل در خودروهای Hybrid
همانطور که برای شارژشدن یک وسیله الکتریکی کوچک مثل گوشی هوشمند حدود 2 ساعت (شاید هم کمتر!) منتظر میمانیم، در خودروهای هیبریدی هم باید حدود 6 برابر این مدتزمان را منتظر بمانیم؛ زیرا بستهبه نقطه شارژ و نوع باتری بهکاررفته در این ماشینها، ممکن است تا حدود 12 ساعت شارژ کامل این ماشینها زمان نیاز داشته باشد.
محدودیت حرکت در خودروهای هیبریدی
ماشینهای الکتریکی حدود 2 برابر مسافت کمتری را طی میکنند که مدتزمان زیاد رسیدن به شارژ کامل، یک نقطهضعف بزرگ در آنهاست؛ حتی میتوان گفت فاجعه است!
مزایای خودروهای بنزینی و گازسوز؛ آنچه که ممکن است ندانید
خودروهای هیبریدی مزایای زیادی را در خود جای دادهاند؛ در مقابل، خودروهای احتراق داخلی هم از مزایای قابل توجهی برخوردارند که ممکن است شما را در دوراهی انتخاب قرار دهد.
محدودیت رانندگی در خودروهای هیبریدی
خودروهای هیبریدی قادرند شتابگیری سریعتری داشته باشند؛ اما محدودیت رانندگی در این ماشینها به چشم میخورد. به دلیل وجود محدودیت رانندگی در خودرو Hybrid، برخی افراد ممکن است از خرید آن منصرف شوند.
خودرهایی که با سوخت فسیلی کار میکنند، میتوانند حدود 483 کیلومتر (شاید هم بیشتر!) را با باک پر، قبل از اینکه بار دیگر باک پر شود، طی کنند؛ در مقابل، یکبار شارژ کامل خودروهای هیبریدی آنها را قادر میسازد 160 تا 320 کیلومتر را بدون شارژ اضافه طی کنند. بنابراین، در سفرهای طولانی، خودروهای گازسوز یا بنزینی نسبت به خودروهای الکتریکی میتوانند قابل اعتمادتر باشند.
فولشدن باک خودرو سوختی
همانطور که اکثرا هم دیدهایم، زمان پرشدن باک یک ماشین بنزینی خیلی سریع است (چیزی حدود 5 دقیقه!)؛ بهصورتی که در عرض چند دقیقه باک خودرو کاملا پر میشود و اگر عجله داشته باشید، زیاد معطل نمیشوید. علاوهبر این، تعداد جایگاههای سوخت بیشتر از جایگاههای شارژ برقی است.
در مقابل، شارژ ماشین برقی ساعتها زمان میبرد؛ بستهبه نوع خودرو و نوع شارژ، زمان شارژ هم متغییر است؛ اما بهصورت کلی، ممکن است از حدود 30 دقیقه تا 12 ساعت، مدتزمان شارژ کامل خودرو Hybrid طول بکشد. در مواقع ضروری هم نمیتوان مانند زاپاس چرخ ماشین، یک باتری سنگین و بزرگ که بتواند نیروی مورد نیاز خودرو را تامین کند، حمل کرد.
تعمیر قطعه آسیبدیده در خودروهای سوختی
استفاده از خودروهای بنزینی و گازسوز در مقایسه با ماشین برقی رایجتر است؛ بههمین دلیل، پیداکردن قطعات آسیبدیده خودرو و جایگزینکردن آن چالش بزرگی به همراه ندارد. در خودروهای برقی با اینکه از تعداد قطعات کمتری استفاده شده است؛ اما در حال حاضر، یافتن قطعه آسیبدیده و جایگزینکردن آن چالش بزرگی به همراه دارد، بهویژه در جایی که استفاده از خودروهای برقی هنوز رواج پیدا نکرده است.
خودرو هیبرید معمولی چیست؟
از آنجایی که هنوز استفاده از خودروهای تمامالکتریکی رواج پیدا نکرده است، بازار خودروهای هیبریدی داغ شده است. این خودروها در کنار داشتن یک موتور بنزینی، از یک موتور الکتریکی هم برای تامین انرژی مورد نیازشان استفاده میکنند؛ درست مانند خودورهای دوگانهسوزی که در اطرافمان میبینیم؛ فقط در این خودروها بهجای گاز، از انرژی برق استفاده شده است.
به زبان سادهتر، خودروهای هیبریدی نوعی خودروی الکتریکی هستند؛ اما خودروی برقی کامل محسوب نمیشوند؛ زیرا موتور بنزینی هم دارند. این ماشینها به دلیل مصرف کمتر بنزین نسبت به خودورهای بنزینی استاندارد، رایجتر شدهاند؛ زیرا هم قدمی در حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی هوا محسوب میشود و هم کارکرد ارزانتری دارند.
خودرو پلاگین هیبریدی چیست؟
خودروهای PHEV بهصورت عمده با برق کار میکنند؛ اما همچنان از موتور بنزینی هم برخوردارند تا در صورت اتمام شارژ باتری، بتوانند از بنزین برای تامین انرژی استفاده کنند. خودروهای پلاگین هیبریدی زمانی که با برق کار میکنند هیچ آلایندگیای تولید نمیکنند؛ اما هنگام کار با سوخت، باعث تولید آلایندگی میشوند.
بهصورت کلی، یک خودروی پلاگین هیبریدی (PHEV) برای کارکردن به شارژ EVSE و بنزین نیاز دارد و تا زمانی که باتریاش تمام نشده است، با برق کار میکند؛ اما زمانی که باتریاش تمام شود، موتور احتراق داخلی این ماشین روشن میشود و با بنزین کار میکند.
خودروی هیبریدی الکتریکی چیست؟
خودروهای هیبریدی الکتریکی بهصورت عمده با سوخت (بنزین یا گازوئیل) کار میکنند؛ اما در کنار وجود موتور بنزینی، یک باتری الکتریکی هم در این نوع خودروها تعبیه شده است که از طریق ترمز احیاکننده شارژ میشود. در این خودروها میتوان با فشاردادن یک دکمه، بین استفاده از سوخت و برق (EV) جابهجا شد.
نکته قابل توجهی که در این ماشینها به چشم میخورد این است که این خودروها را نمیتوان به منبع برق و انرژی الکتریسیته متصل کرد. خودروهای هیبریدی الکتریکی برای تامین انرژی مورد نیازشان به بنزین یا گازوئیل متکی هستند و باتریشان هم با استفاده از همین انرژی شارژ میشود. اگر میخواهید با یک نمونه از خودروهای الکتریکی آشنا شوید، میتوانید مقاله بی ام و الکتریکی i4 2022 هیولای تمامبرقی را بخوانید.
به زبان ساده، خودروهای هیبریدی الکتریکی (HEV) یک وسیله با آلایندگی کم هستند که از یک باتری کوچک برای کمک به احتراق داخلی استفاده میکنند. باتری این خودروها از طریق ترمز احیاکننده، با استفاده از ژنراتور متصل به موتور گاز خودرو شارژ میشود و نمیتواند برای شارژشدن به برق متصل شود.
خودروی نیمه هیبریدی چیست؟
تمام خودروهای هیبریدی از یک موتور الکتریکی و یک موتور احتراق داخلی برای تامین نیرویشان استفاده میکنند. خودروی نیمه هیبریدی از موتور الکتریکیاش برای پشتیبانی از موتور احتراقی هنگام شتابگیری و کروز استفاده میکند؛ زیرا موتور الکتریکی بهتنهایی نمیتواند انرژی مورد نیاز برای شتابگیری ماشین را تامین کند.
در مقایسه با نیمههیبریدها، در خودروهای هیبریدی تویوتا میتوان شاهد این واقعیت بود که منابع انرژی ماشینهای هیبریدی این کمپانی بهصورت کاملا مستقل کار میکنند. پیشتر، یکی از انواع خودروهای هیبریدی تویوتا در مقاله بررسی تویوتا هیبریدی C-HR معرفی شده است.
خودروهای الکتریکی BEV
خودروهایی که از باتری BEV در ساختشان استفاده شده است، انرژی مورد نیازشان را تنها با استفاده از باتری تامین میکنند. این ماشینها فاقد موتور احتراق داخلی یا بنزینی هستند؛ به همین دلیل هیچگونه آلایندگی و گازهای گلخانهای مضر تولید نمیکنند. خودروهای الکتریکی با باتری BEV تمام انرژی مورد نیازشان را از EVSEها دریافت میکنند. نمونه اولیه تویوتا BZ4X اولین خودروی تمام الکتریکی تویوتا بر پایه BEV است که توسط کمپانی بنام ژاپنی ساخته شده است.
تفاوت بین هیبریدی، پلاگین هیبریدی و نیمه هیبریدی در چیست؟
در تمام خودروهای هیبریدی از دو موتور الکتریکی و بنزینی برای تامین انرژی و گشتاور مورد نیاز ماشینها استفاده شده است. اصلیترین تفاوتی که میتوان بین انواع خودروهای هیبریدی (هیبریدی، پلاگین هیبریدی و نیمه هیبریدی) مشاهده کرد، در نحوه عملکردشان است.
خودروهای پلاگین هیبریدی از دو موتور احتراق داخلی و الکتریکی بهرهمندند که نیروی مورد نیازشان را هم از سوخت فسیلی تامین میکنند و هم از الکتریسیته ذخیرهشده در باتری. در این نوع خودروها امکان شارژ باتری مانند خودروهای تمامالکترونیک وجود دارد.
همچنین، در خودروهای پلاگین هیبریدی میتوانید از هر دو موتور بنزینی و برقی بهصورت همزمان استفاده کنید و رانندگی لذتبخشی برای خودتان رقم بزنید؛ در ضمن، انتخاب یکی از این حالتها برای رانندگی تا حد زیادی به باتریها، سرعت ماشین و نحوه رانندگی وابسته است.
در خودروهای هیبریدی معمولی این قضیه کمی متفاوتتر است. سیستم هیبریدی در این نوع ماشینها امکان شارژ موتور برقی را فراهم نمیکند؛ بههمین دلیل، موتور احتراق داخلی و موتور الکتریکی همزمان با یکدیگر کار میکنند؛ بهاین صورت که در سرعتهای پایین، نیروی مورد نیاز خودرو از موتور برقی تامین میشود و در سرعتهای بالاتر از موتور احتراق داخلی.
خودروهای نیمه هیبریدی برخلاف مدلهای قبلی که در آنها امکان نیرورسانی از دو موتور بهصورت جداگانه وجود داشت، از باتری کوچکتری که نقش ژنراتور را دارد، بهرهمند است؛ بههمین دلیل موتور الکتریکی کوچک این نوع خودروهای هیبریدی نمیتواند بهتنهایی نیرومحرکه مورد نیاز ماشین را تامین کند.
بهصورت کلی، اصلیترین تفاوت بین خودرو هیبریدی، پلاگین هیبریدی با نیمه هیبریدی در این است که در مدلهای Hybrid و PHEV با اینکه قوای محرکه درونسوز وجود دارد؛ اما میتوان از سیستم هیبرید در این خودروها بهصورت مستقل هم استفاده کرد؛ در مقابل، در خودروهای نیمه هیبریدی چنین کاری امکانپذیر نیست.
کدام نوع از ماشینهای هیبریدی را بخریم؟
هر آنچه که در این مطلب به شما گفته شد، اصلیترین خصوصیات خودروهای هیبریدی و انواع آن بود. برای اینکه بتوانید انتخاب درست و راحتی داشته باشید، بهتر است یکبار دیگر این متن را بخوانید یا با مراجعه به مجله ماشین رنت ران، از جدیدترین اخبار دنیای خودروها اطلاعات کسب کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
احتمالا شما هم به خودروهای شرکت هیوندای علاقه دارید؛ پس، از خدمات کرایه خودرو رنت ران بهره ببرید و با اجاره خودرو هیوندای، خودتان و اطرافیانتان را به یک روز استثنایی و ایدهآل دعوت کنید. روزهای بهیادماندنی منتظر شما هستند.
نوشتن دیدگاه