راهنمای کامل سیستم تهویه مطبوع خودرو

این روز‌ها ما حقیقتا به کولر ماشین خود فکر نمی‌کنیم؛ مگر این‌که هوای بیرون گرم یا کولر خراب باشد. با این حال، سیستم تهویه مطبوع خودرو در یک بازه زمانی فقط یک آپشن برای وسایل نقلیه لوکس بود؛ اما امروزه تصور یک خودروی ساده که فاقد سیستم تهویه مطبوع باشد، چه به عنوان بخشی از یک سیستم پیچیده کنترل آب‌وهوا و چه به عنوان یک جزء مستقل ساده، غیر ممکن است.

نگهداری از سیستم تهویه مطبوع خودرو فقط به این معنی نیست که شما در دل گرما راحت باشید؛ بلکه می‌تواند برای ایمنی شما هم مهم باشد. کولر خودرو نه‌تنها فضای داخلی خودرو را خنک نگه می‌دارد، بلکه آن را رطوبت‌زدایی و از تجمع مداوم غبار روی شیشه‌ها و پنجره‌ها جلوگیری می‌کند. این سیستم می‌تواند در هوای بارانی و به‌خصوص در آب‌وهوای مرطوب بسیار مؤثر باشد.

به همین منظور ما این راهنمای کامل سیستم تهویه مطبوع خودرو را تهیه کردیم تا به شما کمک کنیم در مورد این سیستم آن‌چه را که لازم است بدانید؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود تا پایان همراه ما باشید.

سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک چیست؟

سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک چیست؟

تهویه مطبوع خودرو به تجهیزات استاندارد هر خودروی جدیدی که امروزه به فروش می‌رسد تبدیل شده است؛ اما هر چه بیشتر برای یک ماشین هزینه کنید، احتمال این‌که سیستم تهویه مطبوع به شما امکانات بیشتری را ارائه دهد، دوچندان می‌شود.

تعداد زیادی از اتومبیل‌ها از این سیستم بهره می‌برند، اما سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک چیست؟ خوب، این سیستم یک شکل پیشرفته از تهویه مطبوع است که امکان کنترل دمای محیط خودروی شما را در هر شرایط آب‌وهوایی مختلف فراهم می‌کند.

سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دمای کابین ماشین را مطابق با نیاز‌های شما تنظیم می‌کند و کنترل آب‌وهوا را دقیقاً همان‌طور که درخواست می‌شود، در دست می‌گیرد. این سیستم به‌طور مؤثر کنترل رطوبت و درجه حرارت را برعهده دارد.

برای مثال در حالت Climate Control می‌توانید دمای هوای داخل کابین را به‌دلخواه تنظیم کنید. در واقع این سیستم بدون توجه به دما و رطوبت هوای بیرون، دمای محیط داخلی خودرو را کنترل می‌کند. همچنین برخی از سیستم‌های پیشرفته، کنترل آب‌وهوای دو منطقه‌ای دارند که در آن سرنشینان می‌توانند دمای سمت چپ و راست خودرو را به‌صورت مستقل و متفاوت تنظیم کنند.

سیستم تهویه مطبوع چه وظایفی دارد؟

سیستم کنترل تهویه مطبوع خودکار، در گام اول محیط آرام و خوبی را برای سرنشینان فراهم می‌کند؛ این سیستم به‌طور خودکار دما، جریان هوا، کنترل سرعت وزش هوا، نوع گردش هوا و تصفیه کردن هوا را در داخل کابین کنترل می‌کند.

در برخی موارد طراحان سیستم تهویه مطبوع خودرو، نازل‌های یخ‌ساز را برای شیشه جلو و شیشه‌های جانبی، جهت از بین بردن اثر مه در نظر می‌گیرند. از سویی دیگر سیستم کنترل آب‌وهوای خودکار، کیفیت هوای کابین را از طریق سنسور‌های مختلف اندازه‌گیری می‌کند.

برخی از آن‌ها یک ECM کنترل آب‌وهوای جداگانه برای کنترل سنسور‌های مختلف، مانند سنسور کیفیت هوای کابین و سنسور رطوبت، ارائه می‌دهند که در آن راننده و سرنشین جلو می‌توانند به‌طور جداگانه دما را برای خود تنظیم کنند. همچنین می‌توانند سطوح دما، جهت و شدت جریان هوا را از طریق یک صفحه نمایش لمسی تنظیم کنند.

سیستم تهویه مطبوع همچنین می‌تواند دما را بسته‌به نور خورشید و کیفیت هوای ورودی از طریق تنظیمات کلیدی حفظ کند. تولیدکنندگان از کلمات اختصاری سفارشی برای برندسازی سیستم تهویه مطبوع خودکار خود در خودرو‌ها استفاده می‌کنند. به عنوان مثال مرسدس بنز از اصطلاح THERMOTRONIC برای سیستم‌های کنترل آب‌وهوای خودکار نصب‌شده در خودرو‌های خود استفاده می‌کند.

بخش‌های مختلف سیستم تهویه مطبوع خودرو

سیستم تهویه مطبوع خودرو در ماشین‌های امروزی از ۵ بخش کولر، بخاری، acc، گرمکن و سردکن صندلی و گرمکن فرمان تشکیل شده است که هر کدام را به‌تفکیک در ادامه بررسی خواهیم کرد.

کولر

کولر خودرو سیستمی است که تقریباً در تمام خودرو‌های امروزی وجود دارد و به شما امکان می‌دهد هوای داخل خودرو را خنک و محیط مطبوع‌تری را برای سرنشینان فراهم کنید. این سیستم همان‌طور که گفته شد به‌صورت دستی و در حالت اتوماتیک در خودر‌های رده‌بالا ارائه می‌شود و آپشنی است که اکثر دارندگان خودرو انتظار آن را دارند.

بخاری

بخاری مانند یک رادیاتور کوچک است که به عنوان یک مبدل حرارتی عمل می‌کند. معمولاً در زیر داشبورد یا محفظه HVAC در نزدیکی دیواره موتور نصب می‌شود. این قطعه دارای یک ورودی و خروجی است که اجازه می‌دهد بخار آب حاصل از دمای موتور از طریق آن وارد کابین شود.

Acc

کندانسور هوای خنک یا ACC یک سیستم خنک‌کننده مستقیم خشک است که در آن بخار در داخل پره‌ها و لوله‌ها متراکم می‌شود؛ سپس هوای خنک‌تر، گرما را از پره‌ها و لوله‌ها خارج می‌کند.

گرمکن و سرد کن صندلی‌ها

گرمکن و سرد کن صندلی‌ها 

صندلی‌های گرم‌کن و خنک‌شونده به شما کمک می‌کنند تا در هر آب‌وهوایی، دمای مطلوب خود را داشته باشید. آن‌ها با هدایت جریان هوای سرد یا گرم از طریق مواد متخلخل صندلی کار می‌کنند؛ بدنه متخلخل صندلی خودرو در این حالت کمک می‌کند تا هوا به‌جای گیرافتادن در داخل و زیر بالشتک صندلی، از صندلی عبور کند و باعث گرمایش یا سرمایش مناسب صندلی ‌شود.

همچنین در داخل صندلی، چندین فن و بخاری تعبیه شده است که گردش دما را برای صندلی فراهم می‌کند؛ فن می‌تواند هم صندلی را خنک و هم گرما را از بدن شما خارج کند.

گرم کن فرمان 

فرمان گرمکن جایگزین چرخ‌های پلاستیکی معمولی است؛ در این مدل، یک عنصر گرمایشی در داخل فرمان وجود دارد و چرخ فرمان را برای مدت طولانی‌تری گرم نگه می‌دارد. برخی از خودرو‌ها دارای دکمه‌هایی برای کنترل دمای فرمان هم هستند.

شما می‌توانید دما را با توجه به راحتی خود تنظیم کنید. همچنین برخی از خودرو‌ها کویل‌های اتوماتیک دارند که هنگام ورود به کابین، گرما تولید می‌کنند؛ این سیم‌پیچ‌ها با باتری یا هر منبع تغذیه دیگری ارتباط دارند.

اجزای سیستم تهویه مطبوع خودرو

سیستم تهویه مطبوع خودرو متشکل از قطعات مختلف سیستم A/C خودرو است که در زیر کاپوت و داخل کابین قرار گرفته است. تمام قطعات سیستم A/C خودرو با هم کار می‌کنند تا راحتی را برای سرنشین خودرو به ارمغان آورند. در سیستم A/C، تمام اجزا به هم متصل شده‌اند تا هوای داخل خودرو را خنک کنند. برخی از اجزای اصلی خودرو در زیر ذکر شده است.

کمپرسور

۱. کمپرسور

ضروری‌ترین قطعه در هر سیستم تهویه مطبوع خودرو، کمپرسور است. هوای خوب و خنک محیط اتومبیل شما به آن بستگی دارد! چهار عملکرد اصلی که کمپرسور وسیله نقلیه شما از خود نشان می‌دهد عبارتند از:

  • فشاردادن مبرد برای خنک‌کردن هوا
  • تنظیم تغییرات دما در داخل و خارج خودرو
  • نظارت و کنترل دمای خروجی
  • انتقال هوا به کندانسور

کندانسور

۲. کندانسور

کندانسور سیستم تهویه خودرو شما معمولاً در جلوی محفظه آب رادیاتور قرار دارد که به آن لقب مینی‌رادیاتور داده شده است. هنگامی که کمپرسور، مبرد را تحت فشار قرار می‌دهد، کندانسور برای کاهش دما و فشار گاز‌های داغ ناشی از مبرد شروع به کار می‌کند. علاوه‌بر این، کندانسور وظیفه انتقال مبرد مایع خنک‌شده به خشک‌کن یا آکومولاتور را هم بر عهده دارد.

رطوبت گیر، خشک کن یا آکومولاتور

۳. رطوبت گیر، خشک کن یا آکومولاتور

آکومولاتور وظیفه نظارت و کنترل میزان مبرد واردشده به اواپراتور را بر عهده دارد. همچنین مبرد اضافی را ذخیره و مواد اضافی را فیلتر می‌کند و در آخر رطوبت را از بین می‌برد. این‌که آکومولاتور دارید یا نه بستگی به مدل وسیله نقلیه شما دارد. آکومولاتور معمولاً در خودرو‌هایی که دارای شیر انبساط حرارتی هستند وجود دارد.

 این قطعه برای جداسازی گاز از مایع کار می‌کند. در واقع اگر مایعی وارد کمپرسور شود، کمپرسور به‌راحتی خراب می‌شود؛ زیرا کمپرسور برای مقابله با مایعات طراحی نشده و فقط برای گاز‌ها طراحی شده است. آکومولاتور هم با استفاده از یک ماده خشک‌کن، رطوبت را از بین می‌برد. برای محافظت از آکومولاتور هم فیلتر‌هایی وجود دارند که از آن در برابر آلودگی‌ها محافظت می‌کند.

۴. شیر انبساط حرارتی یا لوله اوریفیس

همان‌طور که قبلاً گفته شد، اتومبیل‌های دارای شیر انبساط حرارتی از خشک‌کن استفاده می‌کنند و شیر انبساط حرارتی یا لوله دهانه باید بین کندانسور و اواپراتور قرار گیرد. این دو در کنار یکدیگر بر میزان فشار و دمای سیستم تهویه مطبوع خودرو شما نظارت می‌کنند و مقدار دقیق مبردی را که می‌تواند با خیال راحت وارد اواپراتور شود محاسبه می‌کنند.

اواپراتور

۵. اواپراتور

اگر می‌خواهید هوایی سرد و باطراوت به صورت شما برخورد کند، باید به اواپراتور توجه داشته باشید. این قطعه را درست پشت داشبورد خواهید یافت. وظیفه اواپراتور، خنک‌کردن هوا به کمک مبرد، قبل از دمیدن به داخل کابین خودروی شماست.

تفاوت سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و دستی

کنترل آب‌وهوا یکی از ویژگی‌های استانداردی است که امروزه همه خودرو‌ها از آن برخوردار هستند. در حالی که در اوایل دهه ۷۰ تا اوایل دهه ۹۰ سیستم تهویه مطبوع فقط یک آپشن ساده بود؛ اما اکنون این ویژگی برای وسایل نقلیه امروزی، ضروری شده است. در ادامه به مقایسه هر دو سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و دستی می‌پردازیم.

تهویه مطبوع اتوماتیک

کنترل‌ تهویه مطبوع خودکار همان‌طور که گفته شد روشی برای خنک نگه‌داشتن کابین شما بدون دخالت انسان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را روی دمای مورد نظر تنظیم کنید و بقیه مراحل را به سیستم‌های کامپیوتری خودرو بسپارید.

کنترل‌های تهویه مطبوع خودکار بدین ترتیب کار می‌کنند که ابتدا به کاربر اجازه می‌دهند دمای مورد نظر خود را تنظیم کند؛ سپس سیستم تهویه مطبوع خودرو، محیط را طبق نیاز راننده تنظیم می‌کند. همچنین در این سیستم از سنسور‌هایی در اطراف کابین استفاده شده است که دمای مشخص‌شده را حفظ کنند.

تهویه مطبوع اتوماتیک همه این مراحل را به‌تنهایی و بدون دخالت انسان انجام می‌دهد. هنگامی که دمای بیرون خیلی گرم یا خیلی سرد می‌شود و از دمای مشخص‌شده بالاتر یا پایین‌تر می‌رود، سیستم کنترل آب‌وهوا، سرعت فن کولر و ترموستات را تغییر می‌دهد تا متناسب با آن تنظیم شود و دمای مورد نظر دوباره به‌دست آید.

تهویه مطبوع دستی

تهویه مطبوع دستی در ابتدایی‌ترین شکل خود در یک خودرو معمولاً از سه دستگیره تشکیل شده است: یکی برای کنترل دمای کندانسور، یکی برای سرعت فن و دیگری برای تغییر جریان هوا. این دستگیره‌ها به کاربر این امکان را می‌دهند که به‌صورت دستی دمای کابین و سرعت فن سیستم تهویه مطبوع خودرو را در حالت گرم یا سرد تنظیم کند.

تنظیم تهویه مطبوع دستی معمولاً از طریق حدس و گمان‌هایی انجام شود؛ زیرا اکثر سیستم‌های تهویه مطبوع دستی بدون صفحه نمایش دیجیتال عرضه می‌شوند. تنها نقطه‌ضعف تهویه مطبوع دستی این است که اتوماسیون در آن وجود ندارد؛ بنابراین باید همه کار‌ها را خودتان انجام دهید.

 

جمع‌بندی

برخورداری از سیستم تهویه مطبوع خودرو در ترجیحات شخصی و بودجه شما خلاصه می‌شود. با این‌که کنترل‌ تهویه مطبوع خودکار یک ویژگی خوب برای هر خودرویی به شمار می‌رود، اما قیمت آن هم نسبت به مدل دستی بسیار بالاتر است.

با این حال، اگر مشکلی با تنظیم دمای کابین خودرو به‌صورت دستی ندارید و ترجیح شما استفاده از سیستم دستی است، خرید خودرو با کنترل‌های تهویه مطبوع دستی برای شما مناسب‌تر خواهد بود. در واقع این حالت، گزینه‌های خرید شما را برای طیف وسیع‌تری از وسایل نقلیه مقرون‌به‌صرفه‌تر باز می‌کند؛ زیرا کنترل‌های دستی، استانداردی است که در همه خودرو‌های امروزی وجود دارد.

امیداوریم این مطلب از مجله اجاره خودروی رنت ران مورد توجه شما قرار گرفته باشد. چنان‌چه در ارتباط با مطالب ارائه‌شده در این مقاله از تهویه مطبوع خودرو نکته، پیشنهاد یا تجربه مفیدی دارید حتماً ار طریق بخش نظرات با ما و خوانندگان مجله ماشین رنت ران درمیان بگذارید.

نوشتن دیدگاه