در این مطلب از مجله ماشین رنت ران قصد داریم به معرفی ۱۵ مورد از پرمصرف ترین قطعات خودرو یا به اصطلاح مصرفی های خودرو بپردازیم. اگرچه برندهای اصلی خودرو همه تفاوتهای خود را دارند، اما اکثر خودروها با استفاده از اصول اولیه یکسان، طراحی و ساخته میشوند؛ بنابراین اکثر وسایل نقلیه با افزایش سن با مشکلات مشابهی مواجه میشوند.
پیکربندیهای مختلف پیشرانه، ویژگیهای ایمنی خاص و تجهیزات خاص برند ممکن است مشکلات مختلفی را برای خودرو به همراه داشته باشند. مهم نیست که قطعات خودرو به دلیل اینکه تحت فشار بیشتری نسبت به سایرین قرار دارند یا در طراحی اصلی ناقص هستند، شکسته میشوند؛ برخی از قطعات خودرو نیاز به تعویض بیشتری نسبت به سایرین دارند.
برای اینکه اطلاعات بهتری در مورد لوازم مشکوک به خرابی و قطعاتی که احتمالا در آینده نیاز به تعویض دارند بهدست آورید، در ادامه لیستی از پرمصرف ترین قطعات خودرو که اغلب تعویض میشوند آورده شده است.
فیلتر روغن؛ رتبه اول لیست پرمصرف ترین قطعات خودرو
مهم نیست که چه نوع یا مدل وسیلهنقلیهای دارید؛ قطعهای که بیشتر از همه باید تعویض کنید، فیلتر روغن است. سیستم روغنکاری برای عملکرد مناسب هر موتور احتراق داخلی حیاتی است. با توجه به سازنده خودرو، نحوه طراحی سیستم روغنکاری خودرو و نوع روغن استفادهشده متفاوت است؛ بنابراین باید روغن موتور و فیلتر روغن را هر ۵۰۰۰ کیلومتر تا ۲۰۰۰۰ کیلومتر تعویض کنید.
فیلتر هوا
فیلتر هوای موتور هم از پرمصرف ترین قطعات خودرو است که باید بهطور منظم تعویض شود. اکثر سازندگان خودرو تعویض این قطعه را در حدود ۴۰۰۰۰ کیلومتر توصیه میکنند، اما بهتر است هر زمان که کثیف بود آن را تعویض کنید. رانندگی منظم در جادههای آسفالتنشده یا سنگریزهدار، طول عمر فیلتر هوای شما را تا حد زیادی کاهش میدهد.
عدم تعویض فیلتر هوای کثیف که اکنون بهعنوان یکی از پرمصرف ترین قطعات خودرو آن را میشناسیم، جریان هوا به موتور را به حداقل میرساند و باعث کاهش مصرف سوخت خودروی شما میشود. فیلترهای هوا معمولا بسیار ارزان هستند؛ بنابراین در صورت نیاز در تعویض آن تردید نکنید.
اگر اغلب در خارج از جاده رانندگی میکنید یا در آب و هوای گردوخاکی یا خشک زندگی میکنید، نصب یک فیلتر هوای "مرطوب" ممکن است ایده خوبی برای صرفهجویی در هزینه تعویض فیلتر هوا باشد. این نوع فیلتر را میتوان بهطور نامحدود تمیز و مجددا استفاده کرد.
توجه داشته باشید که فیلترهای "مرطوب" بر خلاف فیلترهای خشک، برای انجام کار خود باید بهدرستی روغنکاری شوند. یک فیلتر مرطوب که به اندازه کافی تمیز، روغنکاری و نگهداری نشود، در نهایت ضرر بیشتری به موتور شما وارد میکند.
تسمههای محرک خودرو
میرسیم به سومین مورد از پرمصرف ترین قطعات خودرو. از آنجایی که دینام، پمپ آب، پمپ روغن، فرمان برقی (اگر خودروی شما مجهز به سیستم فرمان برقی باشد) و کمپرسور تهویه مطبوع همگی از تسمه محرک نیرو میگیرند، به یاد داشته باشید حتی اگر تسمههای محرک با استفاده از بهترین نوع لاستیک ساخته شده و برای مقاومت در برابر بزرگترین اختلافات دمایی ممکن آماده باشند، در نهایت خشک میشوند و با گذشت زمان شروع به ترکخوردن میکنند.
هنگامی که ترکها به اندازه کافی بزرگ شوند، تسمه شل میشود و میتواند روی قرقرهها بلغزد و صدای جیغ ایجاد کند. در صورت وقوع این اتفاق و عدم تعویض به موقع آن میتواند منجر به پارهشدن تسمه و در نهایت توقف خودرو شود. تسمهها باید در هر تعویض روغن بازرسی شوند و بهمحض مشاهده لعاب سطحی یا ترک، تعویض گردند.
فیلتر کابین
فیلترهای کابین که فیلترهای گرده هم نامیده میشوند، برای تمیزکردن هوای ورودی به کابین از آلودگیهایی مانند گردوغبار استفاده میشوند و یکی از پرمصرف ترین قطعات خودرو به شمار میروند. گرفتگی فیلتر کابین کارایی سیستم کنترل آب و هوا را تا حد زیادی کاهش میدهد.
هیچ فاصله زمانی سرویسدهی ثابتی برای این قطعه وجود ندارد؛ زیرا بستگی به آب و هوای منطقه، نوع جادههایی که در آن سفر میکنید و مسافت پیمودهشدهای که هر سال رانندگی میکنید، دارد. اکثر فیلترهای کابین، پشت صندوق داشبورد قرار دارند و بهراحتی قابل تعویض هستند.
لنت و روتور ترمز از پرمصرف ترین قطعات خودرو
بلافاصله پس از تعویض روغن و تعمیر و نگهداری معمول، تعویض لنت ترمز و روتور رایجترین کارهایی هستند که مکانیک باید روزانه انجام دهد. به دلیل استفاده مداوم از ترمز در حین رانندگی، لنت ترمز هر از چند گاهی باید تعویض شود.
هنگامی که پای خود را روی پدال ترمز میگذارید، لنتهای ترمز روی روتورها فشرده میشوند و سرعت خودرو را کاهش میدهند. مالش هر دو روی یکدیگر باعث فرسودگی آنها و در نتیجه نیاز به تعویض میشود.
علاوهبر این، در شرایط ترمز اضطراری، دمای روتورها بهطور ناگهانی افزایش مییابد و میتواند باعث تاببرداشتن روتورها شود. تاببرداشتن ترمزهای دیسکی باعث لرزش پدال ترمز و سایش زودرس لنت ترمز میشود. برای اطمینان از دوام ترمزهای شما تا حد امکان، مطمئن شوید که سیستم ترمز خود را هر سال یا هر ۲۴۰۰۰ کیلومتر، بستهبه هر کدام که زودتر برسد، سرویس کنید.
سنسورهای سرعت چرخ
سنسورهای سرعت چرخ شاید جالبترین قطعه از پرمصرف ترین قطعات خودرو در این لیست باشد. هر زمان که چراغ هشدار ABS در داشبورد ظاهر میشود، مشکل معمولاً مربوط به سنسورهای سرعت چرخ است. این سنسورها ابعاد کوچکی دارند و روی میلهای محرک یا بلبرینگ چرخها نصب میشوند.
به دلیل موقعیت مکانی، آنها بهطور مداوم در معرض عوامل بیرونی در هنگام رانندگی هستند. سنسورهای سرعت چرخ در زمستان پر از برف و در تابستان پر از آب و خاک میشوند؛ در نتیجه، مشاهده زنگزدگی در سنسورها و آسیبرسیدن به اجزای داخلی آن، منجر به قرائتهای نادرست سرعت خودرو میشود.
میل تعادل یا میله موج گیر
اجزای سیستم تعلیق دائماً تحت فشار هستند و یکی از مهمترین قطعات این بخش از خودرو، میل تعادل یا میله موجگیر است. آنها باید ضربههای واردشده از تمام دستاندازها و چالههای جادهها را جذب کنند؛ بنابراین طبیعیست که بیشتر از سایرین نیاز به تعویض داشته باشند. قطعات جلوبندی خودرو، پرمصرف ترین قطعات خودرو هستند که در سیستم تعلیق خراب میشوند.
سیبک
از مفاصل توپی یا سیبک به این دلیل استفاده میشود که به چرخهای جلوی شما اجازه دهند تا روی محور عمودی حرکت کنند؛ درواقع سیبکها حلقه اتصال بین بدنه خودرو و سطح جاده هستند.
سیبکها معمولاً از کارخانه روغنکاری میشوند و برای جلوگیری از ورود آب و کثیفی از یک مهر و موم لاستیکی استفاده میشود. پس از مدتی، مهر و موم خشک میشود، ترکخوردگی و زنگزدگی در قسمت پایین مفصل توپ شروع به جمعشدن میکند و چربی را بیرون میراند.
در ادامه آب هم میتواند وارد شود و چربیهای باقیمانده را با خود بشوید. هر زمان که این اتفاق بیفتد، سیبکها در سوکت شل میشوند و هر بار که چرخ به دستاندازی برخورد کند، صدای تقتق شنیده میشود.
نکته: توجه داشته باشید که عدم تعویض بهموقع سیبک شلشده میتواند منجر به تعمیرات گرانتر و حتی تصادف اتومبیل شود.
بوشهای طبق
این بوشها در انتهای بازوهای طبق خودرو قرار دارند که سیبکها را نگه میدارند. آنها معمولاً مانند سیبکها شامل اتصالات چرخشی نیستند و در عوض از بوشهای پلیاورتان برای بالا و پایین رفتن بازوها استفاده میکنند. مانند سایر اجزای لاستیکی، با گذشت زمان خشک میشوند و ترک میخورند. هنگامی که این اتفاق میافتد، هنگام رانندگی از روی چالهها، صدای ضربه یا صدای فلز شنیده میشود.
کمک فنر
ضربهگیرها که به آنها بند تعلیق هم گفته میشود، کمی متفاوت هستند. برخلاف پرمصرف ترین قطعات خودرو مربوط به سیستم تعلیق که قبلاً ذکر شد، بهندرت نیاز به تعویض دارند اما در عوض، پایههای کمکفنر معمولاً نیاز به تعویض دارند؛ زیرا دچار نشتی روغن میشوند.
روغن موجود در کمکفنرها برای جذب ناهمواریهای جاده استفاده میشود. هنگامی که مهرومومها خشک میشوند، روغن از اطراف میله شروع به نشت میکند و سطح روغن بهتدریج کاهش مییابد. هنگامی که سطح روغن داخل کمکفنر بهحد معینی کاهش یافت، بهراحتی متوجه میشوید که خودرو پس از هر ضربه در جاده، مدتزمان زیادی شروع به جهش به سمت بالا و پایین میکند.
برای آزمایش کمکفنر تنها کافی است ماشین را در حالی که روی سطحی صاف پارک شده است تکان دهید و پس از رهاکردن آن، تعداد دفعات پرش را بشمارید. یک سیستم تعلیق سالم باید جلوی حرکت ماشین را در 1.5 پرش بگیرد.
میلههای داخلی و انتهای میله کراوات
به انتهای لیست پرمصرف ترین قطعات خودرو در حال نزدیکشدن هستیم. میلههای بند و انتهای میلههای کراوات در خودرو همان کار را انجام میدهند که سیبک انجام میدهد. این قطعات همانند سیبکها ساخته میشوند؛ بنابراین در معرض همان عیوب هستند. زنگزدگی معمولاً میتواند از بین توپ و محفظه آن وارد شود و صدای لقلق ایجاد کند.
شمع از پرمصرف ترین قطعات خودرو
در تمام موتورهای احتراق داخلی، این وظیفه شمعهاست که مخلوط هوا و سوخت را مشتعل کنند تا احتراق ایجاد شود و در نهایت خودرو را به جلو حرکت دهند. شمعها باید در هر بار احتراق فشار زیادی را تحمل کنند.
در یک موتور معمولی که با ۲۰۰۰ دور در دقیقه میچرخد، هر شمع ۱۰۰۰ بار در دقیقه جرقه میزند و هر احتراق میتواند فشاری معادل ۳۰۰۰۰ پوند بر فوت مربع ایجاد کند. دمای داخل سیلندر هم میتواند بلافاصله پس از احتراق به بیش از ۲۵۰۰ درجه سانتیگراد برسد.
اما با گذشت زمان، الکترود مرکزی شمع فرسوده میشود و ممکن است احتراق نادرست رخ دهد. همچنین گرمای بیش از حد میتواند باعث ترکخوردن عایق شود. لذا شمعهای معیوب در نهایت کوتاه میشوند و دیگر جرقه نمیزنند. وقتی این اتفاق میافتد، کاری جز تعویض شمعها وجود ندارد.
انواع مختلف شمعها باید در فواصل زمانی مختلف تعویض شوند. به عنوان مثال، شمعهای مسی ارزان معمولاً حدود ۵۰۰۰۰ کیلومتر دوام دارند؛ در حالی که شمعهای ایریدیوم اغلب بیش از ۱۲۰۰۰۰ کیلومتر دوام دارند.
سنسورهای اکسیژن از پرمصرف ترین قطعات خودرو
سنسورهای اکسیژن برای تنظیم مخلوط هوا و سوخت ورودی به موتور استفاده میشوند. آنها روی سیستم اگزوز نصب میشوند و میزان سوخت باقیمانده در دود اگزوز را که سوزانده نشده است کنترل میکنند. در اکثر خودروها، یک سنسور اکسیژن درست روی منیفولد اگزوز و دیگری درست بعد از مبدل کاتالیزوری نصب میشود که درواقع داغترین قسمتهای سیستم اگزوز هستند.
دمای بالای این قسمت از خودرو در یک دوره طولانی بهطور اجتنابناپذیری به اجزای داخلی سنسورهای O2 آسیب میرساند که نیاز به تعویض دارند. عدم انجام این کار منجر به نسبت نادرست هوا به سوخت میشود که بازده سوخت وسیله نقلیه شما را تا حد زیادی کاهش میدهد. رانندگی با سنسور اکسیژن بد میتواند باعث آسیب جانبی به سایر قطعات گرانقیمت مانند مبدل کاتالیزوری و سیستم کنترل آلایندگی شود.
باتری
یکی دیگر از پرمصرف ترین قطعات خودرو که بهطور مکرر تعویض میشود، باتری است. سرما دشمن شماره یک باتریهای خودرو است؛ زیرا واکنش شیمیایی درون آنها در هوای سرد کندتر پیش میرود. دمای زیر صفر حتی بهآرامی انرژی موجود در باتری را تخلیه و همچنین به اجزای داخلی مانند صفحات کاتد فشار وارد میکند.
پس از مدتی، با تحلیلرفتن صفحات، باتری قادر به نگهداشتن انرژی کافی برای روشنشدن خودرو نخواهد بود. چنین وضعیتی در فصل زمستان تشدید خواهد شد؛ زیرا روشنکردن خودرو به قدرتی بیش از حد معمول نیاز دارد.
از سوی دیگر، آب و هوای گرم هم برای باتری خودرو مضر است؛ زیرا باعث افزایش سولفاتهشدن و از دست دادن آب میشود. اگر در آب و هوای خشک یا گرمسیر زندگی میکنید، خرید باتری ماشین با درپوشهای نگهدارنده ممکن است به شما کمک کند عمر آن را افزایش دهید؛ زیرا میتوان در حین تبخیر، آن را با الکترولیت دوباره پر کرد. یک باتری معمولی در صورت استفاده در شرایط آب و هوایی مطلوب بین ۴ تا ۵ سال دوام میآورد؛ اما پس از ۳ سال بهسرعت ضعیف میشود.
دینام
رسیدیم به آخرین مورد از پرمصرف ترین قطعات خودرو. بهعنوان یکی از اجزای اصلی سیستم شارژ، دینام هم از تغییرات دمایی زیاد رنج میبرد و به سلامت باتری ماشین شما وابسته است. با بالارفتن سن باتری، دینام انرژی بیشتری تولید میکند تا کمبود کارایی باتری را جبران کند و این اغلب منجر به خرابیهای زودرس میشود.
معمولاً در طول فصل زمستان، خرید دینام -یکی از پرمصرف ترین قطعات خودرو- بهکرات توسط دارندگان خودرو درخواست میشود؛ به این دلیل که خودروی شما برای کارکردن با بخاری، صندلیهای گرمکن و سایر لوازم جانبی اضافی مرتبط با زمستان، به نیروی بیشتری نیاز دارد.
ذکر این نکته ضروری است که همانطور که سلامت باتری بر طول عمر دینام تأثیر میگذارد، عکس آن هم صادق است. دینام معیوب، باتری را تخلیه میکند و عمر مورد انتظار آن را تحت تأثیر قرار میدهد. برای اطمینان از دوام هر دو قطعه تا حد ممکن، مطمئن شوید که دینام خود را حداقل یک بار در سال، ترجیحا درست قبل از فصل زمستان تست کنید.
جمعبندی معرفی پرمصرف ترین قطعات خودرو
فرقی نمیکند خودروی شما آمریکایی باشد یا یک خودروی چینی با درجه کیفی پایین؛ بزرگ باشد یا کوچک؛ قدرتمند باشد یا کممصرف؛ در هر صورت دچار خرابی میشود و در مقطعی نیاز به تعمیر دارد. ماشینها باید مقدار زیادی از موقعیتهای استرسزا را تحمل کنند، بارهای سنگین را بکشند و در انواع مختلف زمین رانندگی کنند.
بنابراین نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که خودروی ما برای همیشه بتواند دوام بیاورد. اما با تمام این تفاصیل خودروی خود را بهطور مرتب چک کنید و پرمصرف ترین قطعات خودرو را که اغلب تعویض میشوند، در زمان معین تعویض کنید. به یاد داشته باشید که مراقبت از وسیله نقلیه مورد علاقه شما تضمین میکند که تا زمانی که خودرو عمر مفید خود را پشت سر میگذارد، در حالت ایدهآل باقی بماند. برای آموزشهای بیشتر با مجله ماشین رنت ران همراه باشید.
نوشتن دیدگاه