کروز کنترل چیست و چگونه کار می‌کند؟

تصور کنید برای رفتن به یک سفر جاده‌ای طولانی که همیشه آرزوی سفر با بهترین دوستان خود را داشته‌اید، در حال آماده‌شدن هستید؛ اما متوجه می‌شوید که شما تنها کسی هستید که در طول مسیر باید رانندگی کند. سفری طولانی و ۱۰۰۰ کیلومتری در پیش روی شماست!

کروز کنترل چیست

جاده صد‌ها کیلومتر به معنای واقعی کلمه مستقیم است و فکر رانندگی ۴ تا ۵ ساعته مستقیم قبل از این‌که پشت فرمان بنشینید شما را خسته می‌کند. در این شرایط است که سیستم کروز کنترل به کمک شما می‌آید.

کروز کنترل یک ویژگی ارزشمند در خودرو‌های مدرن است؛ بدون آن، سفر‌های جاده‌ای طولانی، حداقل برای راننده، بسیار خسته‌کننده‌تر خواهند بود. یافتن کروز کنترل در خودرو‌های آمریکایی بسیار رایج‌تر از خودرو‌های اروپایی یا آسیایی‌ست؛ زیرا جاده‌های آمریکا به‌طور کلی بزرگ‌تر و مستقیم‌تر و شهر‌ها بسیار دورتر از هم هستند. در ادامه این مطلب از سایت اجاره خودرو رنت ران به بررسی کامل سیستم کروز کنترل در خودرو‌ها و نحوه عملکرد آن خواهیم پرداخت.

 

کروز کنترل چیست؟

کروز کنترل یک سیستم هوشمند است که سرعت موتور شما را تنظیم می‌کند تا ماشین شما با سرعت تعیین‌شده بدون نیاز به استفاده از پدال گاز حرکت کند. تنها کافی‌ست کروز کنترل را فعال و سرعت مورد نیاز خود را تنظیم کنید؛ سپس خودرو کنترل پدال گاز را در دست می‌گیرد و ورودی برق را به‌طور خودکار تنظیم می‌کند تا سرعت مورد نظر شما را در طول مسیر حفظ کند. همچنین زمانی که از تپه‌ها و مسیر‌های سربالایی بالا می‌روید، این سیستم هوشمند متوجه تغییرات می‌شود و در صورت لزوم قدرت بیشتری از موتور می‌گیرد.

وقتی با کروز کنترل رانندگی می‌کنید، به این معنی‌ست که پای راست شما نیازی به فشاردادن پدال گاز در سفر‌های طولانی ندارد؛ بنابراین زمانی که فقط در امتداد بزرگراه در حال گشت‌و‌گذار هستید فرصت استراحت بیشتری خواهید داشت.

از طرفی وسوسه سرعت را از بین می‌برد و می‌توانید بدون نگرانی در مورد دوربین‌های کنترل سرعت با خیالی راحت از رانندگی در مسیر جاده لذت ببرید؛ اما یک نکته مهم را همچنان در نظر داشته باشید که در اکثر خودرو‌های دارای کروز کنترل، همچنان هدایت خودرو و ترمزگیری برعهده شماست؛ جز در حالت کروز کنترل تطبیقی که در ادامه این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.

 

تاریخچه کروز کنترل

اولین نسخه کروز کنترل در اوایل دهه ۱۹۰۰ در یک ماشین Wilson-Pilcher ظاهر شد. راننده این خودرو توانست با استفاده از یک اهرم روی ستون فرمان، سرعت دلخواه خود را تنظیم کند؛ اما آن‌چه ما می‌دانیم، کروز کنترل مدرن در اواخر دهه ۱۹۴۰ توسط شخصی به نام رالف تیتور اختراع شد. تیتور که کاملاً نابینا بود، یکی از برترین مهندسان خودرو در نسل خود بود.

اختراع او که ابتدا «Speedostat» نام داشت، در خودروی امپریال کرایسلر به عنوان یک گزینه لوکس معرفی شد. افزایش محبوبیت آن باعث شد که این برند در تمام خودرو‌های خود یک Speedostat نصب کند. زمانی که جنرال‌موتورز شروع به استفاده از آن در خودرو‌های کادیلاک کرد، رسماً به عنوان "کروز کنترل" نامگذاری شد.

سیستم‌های کنترل کروز مدرن در دهه ۱۹۹۰ ظهور کردند و سازندگان از فناوری دیجیتال پیشرفته‌تری در طراحی بهره بردند. سیستم‌های دیگری مانند LiDAR، رادار، سونار و راه‌حل‌های مبتنی‌بر دوربین به آن اضافه شدند که توانایی خودرو را در تشخیص ترافیک مقابل افزایش داد که به‌نوبه خود به وسیله نقلیه در تعیین سرعت و جلوگیری از تصادفات احتمالی کمک کرد.

کروز کنترل از چه اجزایی تشکیل شده است؟

اصلی‌ترین قطعات Cruise Control که باعث ایجاد عملکرد صحیح آن در هنگام طی‌کردن مسیر می‌شود عبارت‌اند از:

ماژول فرمان

این قطعه همان پنل کلید‌های کروز کنترل روی فرمان است که در دسترس راننده قرار می‌گیرد تا با کمک آن، سرعت خودرو را کم، زیاد یا ثابت کند و حتی سیستم را در حالت روشن و خاموش قرار دهد.

واحد کنترل الکتریکی

ECU نقش کامپیوتر مرکزی این سیستم را برعهده دارد تا فرایند حفظ سرعت را مدیریت کند. در واقع جمع‌آوری اطلاعات، پردازش داده‌های دریافتی و صدور دستورات، وظیفه اصلی واحد کنترل الکتریکی است.

عملگر

این قطعه پس از صدور فرمان توسط ECU، کار خود را آغاز می‌کند. عملگر، دریچه گاز خودرو را مطابق دستورات، باز و بسته می‌کند تا در نهایت سرعت مد نظر راننده تنظیم شود. این قطعه به سه شکل الکتریکی، خلأ ((Vacuum و حتی بدون عملگر در انواع اتومبیل‌ها استفاده می‌شود.

کروز کنترل چه کاربرد و مزایایی دارد؟

کروز کنترل رانندگی را آسان و راحت می‌کند و در عین حال باعث امنیت سرنشینان می‌شود. اما مانند هر ویژگی دیگری، مجموعه‌ای از مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به‌تفصیل توضیح داده شده است.

کروز کنترل چه کاربرد و مزایایی دارد؟

مانع خستگی پاها

نقش اصلی کروز کنترل حفظ سرعت ثابت ماشین بدون نیاز به فشار پدال گاز است؛ یعنی می‌توانید به پای راست خود استراحت دهید. هنگامی که مسافت‌های طولانی را در بزرگراه‌هایی رانندگی می‌کنید که نیاز به حفظ سرعت ثابت برای مدت طولانی دارید، این ویژگی بسیار مفید است.

صرفه‌جویی مصرف سوخت

با حفظ سرعت ثابت، موتور تحت فشار قرار نمی‌گیرد؛ زیرا نیازی به تغییر در شدت کار نیست. به بیان ساده، وقتی موتور در دور‌های ثابت (دور در دقیقه) کار می‌کند، سوخت کمتری مصرف می‌کند. از این رو، هنگام رانندگی در مسافت‌های طولانی در بزرگراه‌ها، سیستم کروز کنترل می‌تواند مصرف سوخت را بهبود بخشد.

کمک به رانندگی در محدوده سرعت مجاز

ممکن است در خیابان‌های شهری شلوغ با سرعت عادی رانندگی کنید؛ اما وقتی در بزرگراه‌های عریض و هموار رانندگی می‌کنید، ممکن است از سرعت مجاز عبور کنید. کروز کنترل می‌تواند در این شرایط به شما کمک کند؛ زیرا می‌توانید به‌راحتی یک محدودیت سرعت تعیین کنید و اجازه دهید سیستم کار را انجام دهد. این سیستم اجازه نمی‌دهد ماشین از سرعت تعیین‌شده توسط شما عبور کند.

افزایش/کاهش سرعت با یک کلیک

معمولاً از پدال گاز و ترمز برای افزایش/کاهش سرعت ماشین خود استفاده می‌کنید؛ اما وقتی کروز کنترل فعال است، حتی می‌توانید از دکمه‌ها برای انجام این کار استفاده کنید؛ با این حال، بهتر است قبل از استفاده از دکمه‌ها در جاده‌های عمومی، استفاده از دکمه‌ها را در محیطی امن تمرین کنید.

عملکرد خوب در خودرو‌های دارای گیربکس اتوماتیک

کروز کنترل در اتومبیل‌های خودکار بهترین کارایی را دارد؛ زیرا نیازی به نگرانی در مورد تعویض دنده ندارید. ECU یا کامپیوتر در صورت تغییر سرعت دنده‌ها را به‌طور خودکار تعویض می‌کند؛ این بدان‌معناست که شما فقط باید روی هدایت وسیله نقلیه تمرکز کنید.

معایب استفاده از کروز کنترل

همان‌طور که قبلاً ذکر شد، کروز کنترل معایبی هم دارد که در زیر به آن‌ها اشاره شده است.

استفاده از آن در جاده‌های ایران محدود است

کروز کنترل برای بزرگراه‌های عریض و طولانی که رانندگان قوانین را رعایت می‌کنند مناسب است. اگرچه ایران دارای چندین بزرگراه عالی است، اما بسیاری از رانندگان ممکن است قوانین را نادیده بگیرند و یک محیط غیرقابل پیش‌بینی ایجاد کنند. همچنین، گاو، سگ و سایر حیوانات ممکن است وارد جاده‌های عمومی شوند و وضعیت را حتی پیچیده‌تر کنند. از این رو، ممکن است استفاده از کروز با سرعت بالا چالش‌برانگیز باشد

زمان واکنش را متوقف می‌کند

همان‌طور که در بالا ذکر شد، جاده‌ها در ایران غیرقابل پیش‌بینی هستند. ممکن است مجبور شوید ترمز اضطراری بگیرید تا از هر گونه برخوردی در جاده جلوگیری کنید. هنگام رانندگی با کنترل‌های دستی، پای راست شما روی پدال گاز قرار می‌گیرد و به‌راحتی می‌توان پای خود را برای فشاردادن پدال ترمز در مواقع اضطراری حرکت داد.

اما هنگام استفاده از کروز کنترل، پای راست شما روی کف ماشین قرار می‌گیرد و ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا به پدال ترمز برسد. این تفاوت در زمان واکنش، ممکن است تفاوت بین شما در اجتناب از مانع یا برخورد با آن باشد.

می‌تواند باعث خواب‌آلودگی شود

اگر از کروز کنترل برای مدت طولانی استفاده کنید، ممکن است در نهایت احساس خواب‌آلودگی به‌سراغتان بیاید. از آن‌جایی که خودرو با سرعت ثابتی شتاب می‌گیرد، سطح هوشیاری شما ممکن است در درازمدت کاهش یابد. از این رو، توصیه می‌شود هنگام استفاده از قابلیت کروز خودکار در بزرگراه‌ها، هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه یک بار خودرو را به‌صورت دستی کنترل کنید.

می‌تواند باعث خواب‌آلودگی شود

در شب نمی‌توان از آن استفاده کرد

کروز کنترل در هنگام رانندگی در شب فایده‌ای ندارد؛ زیرا دید راننده بسیار ضعیف است. حتی با وجود جاده‌های روشن، دید به خوبی نور روز نیست؛ بنابراین، اجازه‌دادن به خودرو برای حفظ سرعت ثابت ممکن است یک نگرانی ایمنی اتومبیل باشد؛ حتی در جاده‌هایی که برای شما آشنا هستند.

با ماشین‌های دارای گیربکس دستی خوب کار نمی‌کند

در ماشین‌های دستی باید خودتان دنده‌ها را عوض کنید. کروز کنترل افزایش/کاهش سرعت را کنترل می‌کند؛ اما همچنان باید دنده‌ها را به‌صورت دستی تعویض کنید تا دور بهینه حفظ شود. در مواقعی که نیاز به کاهش سرعت و شتاب فوری دارید، این موضوع می‌تواند آزاردهنده باشد.

کروز کنترل شامل چه دکمه هایی است؟

کروز کنترل شامل چه دکمه هایی است؟

سیستم کروز کنترل دارای دکمه های زیر است:

1. دکمه ON و OFF

دکمه‌های ON و OFF، کروز کنترل را روشن و خاموش می‌کنند. برخی از سیستم‌ها دکمه OFF ندارند؛ هنگامی که راننده پدال ترمز را فشار می‌دهد، به‌طور خودکار خاموش می‌شود و با ضربه‌زدن راننده روی دکمه SET روشن می‌شود.

2. دکمه SET

دکمه SET سرعتی را که شما در حال رانندگی هستید تنظیم می‌کند؛ به عنوان مثال با فشاردادن دکمه SET با سرعت 80 کیلومتر در ساعت، ماشین 80 کیلومتر در ساعت را حفظ می‌کند.

3. دکمه «ACCEL»، «+» یا «فلش بالا»

هنگامی که به سرعت تنظیم‌شده رسیدید، می‌توانید هر بار که روی دکمه «ACCEL»، «+» یا «فلش بالا» ضربه می‌زنید، سرعت را یک کیلومتر در ساعت افزایش دهید.

4. دکمه «DECEL»، «Coast»، «–» یا «Down Arrow»

هر بار که این دکمه را -بدون ضربه‌زدن روی پدال ترمز- فشار دهید، سرعت ماشین یک کیلومتر کاهش می‌یابد.

5. دکمه رزومه «RES»

دکمه RESUME (RES) سرعت کروزی را که آخرین‌بار با فشردن پدال ترمز یا پدال گاز لغو کردید دوباره تنظیم می‌کند.

5. دکمه رزومه «RES»

کروز کنترل شامل چه دکمه هایی است؟

سیستم کروز کنترل چگونه کار می‌کند؟

کروز کنترل از مکانیزم متفاوتی برای حفظ سرعت کروز ثابت استفاده می‌کند. در ابتدا سیستم از کابلی برای کنترل شتاب‌دهنده (دریچه گاز) استفاده می‌کرد؛ این مکانیسم‌ها را می‌توانید در خودرو‌های قدیمی پیدا کنید.

درواقع سرعت خودرو را با درگیرکردن دریچه گاز با کمک محرکی که توسط کابل کنترل می‌شود، تنظیم می‌کرد. دریچه گاز مسئول قدرت و سرعت تولیدشده توسط موتور است؛ بنابراین، باتوجه به سرعت تعیین‌شده توسط راننده، سیستم به‌طور خودکار موقعیت دریچه گاز را تنظیم می‌کند.

اما با ظهور تکنولوژی‌های جدید در صنعت خودروسازی، سیستم کروز کنترل در خودرو‌های مدرن کاملاً متکی به الکترونیک است. به‌جای کابل، این سیستم اکنون از طریق سنسور‌های مختلف متصل به رایانه (ECU واحد کنترل الکترونیکی) با دریچه گاز ارتباط برقرار می‌کند؛ بنابراین، وقتی سرعتی را تنظیم می‌کنید، ECU موقعیت دریچه گاز را محاسبه و آن را به‌صورت بی‌سیم درگیر می‌کند.

این سیستم به‌طور مداوم سرعت تعیین‌شده توسط شما (راننده) را بدون توجه به شرایط جاده حفظ می‌کند. به عنوان مثال، اگر یک شیب در جلو وجود داشته باشد، کروز کنترل دریچه گاز را بر اساس آن تنظیم می‌کند تا همان سرعت حفظ شود.

چگونه از کروز کنترل استفاده کنیم؟

قبل از درگیرکردن کروز کنترل در خودرو، به یاد داشته باشید که این سیستم برای استفاده در شرایط آب‌وهوایی نامساعد در نظر گرفته نشده است. بهتر است هنگام بارندگی شدید از رانندگی با ماشین با سرعت کروز خودداری کنید.

دید کم و شرایط غیرقابل پیش‌بینی جاده، رانندگی با چنین سرعتی را ناامن می‌کند؛ بنابراین، همیشه قبل از درگیرشدن با سیستم، از وضعیت آب‌وهوا و محیط اطراف خود آگاه باشید. در ادامه مراحل استفاده از کروز کنترل آورده شده است:

  • مرحله ۱ - قبل از فعال‌کردن کروز کنترل، سرعت را با شتاب‌دادن به خودرو افزایش دهید. با این حال، از سرعت مجاز جاده عبور نکنید.
  • مرحله ۲ - هنگامی که ماشین شما به سرعت مورد نظر رسید، کروز کنترل را فعال کنید. به‌طور کلی، دکمه فعال‌سازی سیستم روی فرمان خواهد بود. با این حال، مکان‌یابی دقیق این دکمه، زمانی که وسیله نقلیه پارک شده است، برای جلوگیری از هرگونه حواس‌پرتی در حین رانندگی توصیه می‌شود.
  • مرحله ۳ - در مرحله بعد، می‌توانید پای خود را از روی پدال گاز بردارید. اگر تنظیم سرعت خودرو را به‌درستی انجام دهید، خودرو باید سرعت کروز را حفظ کند.
  • مرحله ۴ - اگر می‌خواهید زمانی که کروز کنترل درگیر است، شتاب بگیرید، می‌توانید دکمه '+' روی فرمان را فشار دهید تا برای مدت کوتاهی پدال گاز را درگیر کند.
  • مرحله ۵ - برای کاهش سرعت، دکمه '-' روی فرمان را فشار دهید. همچنین می‌توانید روی پدال ترمز ضربه بزنید. با این حال، به عنوان یک اقدام احتیاطی، تقریباً همه خودرو‌ها به‌محض فشاردادن پدال ترمز، کروز کنترل را غیرفعال می‌کنند.

نکته: دکمه‌های فعال‌کردن کروز کنترل یا شتاب/کاهش سرعت ممکن است از خودرویی به خودروی دیگر متفاوت باشد؛ بنابراین، قبل از استفاده از این سیستم، دفترچه راهنمای آن را بررسی کنید. بهتر است قبل از رانندگی، با این وسیله کنترلی آشنا باشید؛ زیرا از حواس‌پرتی‌های غیر ضروری در هنگام رانندگی جلوگیری می‌کند.

کروز کنترل تطبیقی یا تطبیق‌پذیر چیست؟

کروز کنترل تطبیقی از یک رادار، دوربین یا لیزر در جلوی خودرو استفاده می‌کند که می‌تواند وسایل نقلیه پیش روی شما را معمولاً تا فاصله ۲۰۰ متری تشخیص دهد؛ قدرت تشخیص فاصله با خودروهای دیگر به شما امکان می‌دهد با کاهش سرعت خود در صورت نیاز، فاصله ایمن با خودروی جلویی را حفظ کنید. اولین سیستم‌های کروز کنترل تطبیقی تنها می‌توانستند به‌تدریج با کاهش قدرت موتور، سرعت شما را کم کنند؛ اما سیستم‌های مدرن، کنترل ترمز‌ها را به‌دست می‌گیرند و می‌توانند خودرو را تا زمان توقف کند کنند. با این حال، ترمز اضطراری همچنان بهتر است به‌صورت دستی انجام شود.

کروز کنترل تطبیقی یا تطبیق‌پذیر چیست؟

عملکرد این سیستم‌ها بسته‌به سازنده متغیر است و اکثر آن‌ها فقط برای تشخیص اتومبیل‌های روبه‌روی شما طراحی شده‌اند. البته همچنان ممکن است نتوانند افراد یا سایر ‌اشیاء کوچک جلوی اتومبیل را تشخیص دهند.

مانند کروز کنترل استاندارد، استفاده از کروز کنترل تطبیقی هم بعید است در جاده‌های پرپیچ‌وخم مفید باشد؛ زیرا نمی‌تواند جاده پیش رو را ردیابی کند. برخی از سیستم‌های کروز کنترل تطبیقی به شما این امکان را می‌دهند که فاصله خود را با سرعت خودروی جلویی مطابقت دهید. جدیدترین به‌روز‌رسانی سیستم‌های کروز کنترل تطبیقی، استفاده از آن‌ها در ارتباط با تشخیص علائم راهنمایی و رانندگی است.

تفاوت‌های کلیدی کروز کنترل در مقابل کروز کنترل تطبیقی

جدول زیر تفاوت‌های کلیدی بین کروز کنترل و کروز کنترل تطبیقی ​​را نشان می‌دهد.

تفاوت‌های کلیدی کروز کنترل در مقابل کروز کنترل تطبیقی

 

جمع‌بندی

گشت‌و‌گذار در بزرگراه می‌تواند بسیار سرگرم‌کننده باشد. با این حال، نیاز به حفظ سرعت ثابت برای مدت طولانی دارد. برای رسیدن به آن، باید پدال گاز را به‌طور مداوم فشار دهید که ممکن است پس از مدتی خسته‌کننده شود. در آن زمان است که ویژگی کروز کنترل ماشین شما وارد عمل می‌شود. در این مقاله از مجله ماشین رنت ران به بررسی جامع این‌که کروز کنترل چیست و نحوه استفاده از آن در شرایط مختلف رانندگی چگونه است پرداختیم. در ضمن برای اجاره ماشین در تهران و یا دیگر شهرهای ایران می‌توانید از طریق سایت اجاره خودرو رنت ران اقدام نمایید.

اما اگر در ارتباط با نحوه استفاده از کروز کنترل مشکلی داشتید یا سوالی دارید که در این مقاله به آن جواب داده نشد، در بخش نظرات مقاله از ما بپرسید تا در اولین فرصت به شما پاسخ دهیم.

نوشتن دیدگاه