تاریخچه ماشین؛ مروری بر صنعت خودرو در جهان و ایران

تصور زندگی انسان‌ها قبل از اختراع اتومبیل برای نسل امروز بسیار سخت است. امروزه تقریبا همه کارهای خودمان را با استفاده از ماشین‌ها، این وسایل دوست‌داشتنی انجام می‌دهیم. این‌که چه اتفاقی در تاریخ افتاده است که ماشین‌ها این‌قدر پیشرفت کرده‌ و به امروز رسیده‌اند، احتمالا برای شما خیلی جالب خواهد بود. تاریخچه ماشین مانند تاریخچه بسیاری از فناوری‌ها نکات بسیاری در دل خود دارد.

بررسی تاریخچه ماشین شما را با فراز و فرودهای این صنعت که تاثیر شگفت‌انگیزی در کیفیت زندگی امروز گذاشته است آشنا می‌کند. تاریخچه ماشین پر از اتفاقات ریز و درشت و تلخ و شیرین است؛ مقاومت‌هایی که معمولا بشر در ابتدای روبه‌رو شدن با یک فناوری جدید، آن‌ها را به صورت غریزی و در طول تاریخ تکرار می‌کند. با بررسی تاریخچه ماشین، این وسیله جادویی همراه شما هستیم. خودروی مورد نظر خود را از سایت اجاره خودرو رنت ران اجاره کنید.

سرآغاز تاریخچه ماشین با اولین مخترع ماشین

 بر خلاف بسیاری از اختراعات بزرگ، ایده اصلی ساخت ماشین را نمی‌توان به یک نفر نسبت داد. با بررسی در تاریخچه ماشین می‌بینید که در ایلیاد، کتاب هومر شاعر یونانی بیان می‌شود که خدای آتش برای خودش ماشین ساخته است؛ این موضوع تاریخی بودن میل بشر به استفاده از وسایلی را که باعث آسان‌ترشدن زندگی می‌شوند، نشان می‌دهد.

سرآغاز تاریخچه ماشین با اولین مخترع ماشین

لئوناردو داوینچی در قرن 15 میلادی ایده استفاده از یک خودرو خودکششی را پیشنهاد داد. در سال 1600 در هلند، سیمون ستوین یک ارابه ساخت که به‌جای اسب از نیروی باد استفاده می‌کرد؛ این ارابه برای استفاده از نیروی باد به بادبان مجهز شده بود و توانایی حمل 28 نفر مسافر را داشت؛ سرعت این ارابه به 30 کیلومتر بر ساعت می‌رسید که سرعت بسیار بالایی محسوب می‌شد.

سایر مخترعان، امکان استفاده از سازوکار ساعت برای تولید خودرو را مورد توجه قرار دادند. در سال 1748 کالسکه‌ای که توسط یک موتور بزرگ ساعتی حرکت می‌کرد، توسط ژاک دو واکانسون در پاریس به نمایش گذاشته شد. اما این کارل بنز بود که برای اولین بار ماشین استاندارد را تولید کرد و توانست چند نمونه مشابه هم از آن تولید کند.

موتور بخار

استفاده از موتور بخار در اوایل قرن شانزدهم مورد توجه قرار گرفت. برای نخستین بار این فردیناند وربیست عضو مامور کلیسای مسیحی در چین بود که ماشینی تولید کرد که با استفاده از قدرت بخار حرکت می‌کرد. این ماشین در مقیاس کوچکی ساخته شده بود و امکان حمل راننده نداشت.

موتور بخار

وربیست این ماشین را به‌ عنوان یک وسیله سرگرمی برای پادشاه چین ساخته بود؛ این ماشین احتمالا اولین وسیله نقلیه‌ای بود که با استفاده از قدرت بخار کار می‌کرد. وربیست با این اختراع نام خود را در تاریخچه ماشین ماندگار کرد.

در ادامه مطالعه تاریخچه ماشین به فرانسه سفر می‌کنیم. در قرن هجدهم یک دانشمند فرانسوی به نام فیلیپ لبون یک موتور گاز-زغال‌سنگ را به ثبت رساند و برای اولین بار پیشنهاد استفاده از احتراق الکتریکی را ارائه داد. در پاریس، آیزاک دی ریواس یک ماشین حمل‌ونقل گازسوز ساخت که از گاز هیدروژن به عنوان سوخت استفاده می‌کرد و سوپاپ‌ها و احتراق آن دستی بود؛ به نظر می‌رسد بزرگترین مشکل این ماشین، تنظیم زمان‌بندی بوده است.

برای بررسی تاریخچه ماشین، مهم‌ترین موضوع، بررسی پیشرفت موتورهای بخار است. اکثر مورخان معتقدند اولین ماشین جهان که برای حمل‌ونقل مورد استفاده قرار گرفته بود، اتومبیل ساخته‌شده توسط نیکولاس ژوزف کاگنوت است. این ماشین سنگین، بزرگ و دارای سه چرخ بود که در سال 1769 تولید شد. این ماشین می‌توانست چهار نفر سرنشین داشته باشد و به مدت 20 دقیقه با سرعت 3.6 کیلومتر بر ساعت حرکت کند.

موفقیت‌های کاگنوت چراغ راه سایر دانشمندان این حوزه قرار گرفت. اولین کالسکه بخار در سال 1790 در آمیان فرانسه ساخته شد. در حدود سال 1800 اتوبوس‌های بخار در خیابان‌‌های پاریس در حال حرکت بودند. مخترعان انگلیسی در زمینه استفاده از موتورهای بخار بسیار فعال بودند، به‌طوری ‌که در دهه 1830 ساخت و استفاده از کالسکه‌های بخار در این کشور رونق گرفت.

با اختراع موتور احتراقی در سال 1860 توسط یک مهندس بلژیکی تاریخچه ماشین وارد عصر تازه‌ای شد و صنایع اتومبیل‌سازی آغاز به کار کرد. این موتور احتراقی و شناسایی ویژگی‌های آن بود که باعث شد روند تکامل صنعت ماشین‌سازی با سرعت بسیار زیادی پیگیری شود.

شانزده سال بعد و در سال 1876 نیکولاس اتو، مهندس آلمانی یک موتور احتراق داخلی را با موفقیت ساخت و آزمایش کرد؛ در این موتور، برخلاف موتورهای بخار که سیکل خود را به صورت برون‌سوز انجام می‌دادند، به صورت درون‌سوز کار می‌کرد و راندمان بسیار بالاتری نسبت به آن‌‌ها ارائه می‌داد.

پس از بررسی موتور بخار که در نهایت منجر به تولید موتورهای درون‌سوز شد، در ادامه بررسی تاریخچه ماشین بهتر است وارد قسمت جذاب‌تر داستان شویم. جایی که خودرو به یک کالای عمومی در بین مردم تبدیل می‌شود و همه می‌توانند از آن استفاده کنند.

تاریخچه خودرو در جهان

بیایید باهم نگاهی داشته باشیم به خط سیر تاریخچه خودرو در جهان از ابتدا تا اکنون.

تاریخچه خودرو در جهان

سال 1886 میلادی: اولین اتومبیل اختراع شد

سال 1886 میلادی: اولین اتومبیل اختراع شد

این سال به عنوان یک نقطه عطف در تاریخچه ماشین شناخته می‌شود. در این سال، کارل بنز مهندس متبحر آلمانی اولین اتومبیل را که از سیستم احتراق داخلی استفاده می‌کرد، به تولید رساند. این اتوموبیل سه چرخ داشت و برای سیستم خنک‌کاری آن از آب استفاده می‌شد. این ماشین برخلاف تلاش‌های قبلی که از موتور بخار استفاده می‌کردند و موفقیت گسترده‌ای کسب نمی‌شد، یک کار موفقیت‌آمیز بود.

سال 1908 میلادی: فورد مدل T را تولید کرد

سال 1908 میلادی: فورد مدل T را تولید کرد

اولین خودرو جهان که به صورت انبوه در خط مونتاژ تولید شد، فورد مدل T بود. این جهش بزرگ در فناوری، تاریخچه ماشین را وارد عصر تولید انبوه کرد. این فناوری، خودرو را ارزان‌تر و در نتیجه مقرون‌به‌صرفه کرد. این ماشین با موتور 20 اسب بخاری خودش در نهایت به سرعت 45 مایل بر ساعت می‌رسید که هنوز هم این سرعت از اسب‌های سریع کم‌تر بود.

1911 میلادی: استارت‌‌های احتراق الکتریکی

در ابتدا برای روشن ‌کردن خودرو از میل‌لنگ دستی استفاده می‌شد. استارت‌‌های الکتریکی برای جایگزینی این میل‌لنگ‌ها طراحی شد و با یک دکمه ماشین را روشن می‌کرد. روشن کردن خودرو به صورت دستی می‌توانست بسیار خطرناک باشد؛ با روشن شدن خودرو، موتور ممکن بود بپرد و به راننده آسیب وارد کند. اولین استارت برقی در سال 1912 روی یک کادیلاک استفاده شد و پس از آن به صورت گسترده در خودروها مورد استفاده قرار گرفت.

1930 میلادی: استفاده از رادیو در اتومبیل

1930 میلادی: استفاده از رادیو در اتومبیل

یکی از اتفاقات جالب در تاریخچه ماشین استفاده از رادیو بود. اولین استریو ماشین در سال 1930 با فرکانس تک‌صدایی ساخته و برای اولین بار امکان گوش دادن به موسیقی در حین رانندگی فراهم شد.

1934 میلادی: سیستم تعلیق فنری

1934 میلادی: سیستم تعلیق فنری

بسیاری از خودروسازان برای راحتی سرنشینان و جلوگیری از انتقال ضربات به آن‌ها به دنبال راه‌حل‌هایی بودند؛ به همین خاطر به سیستم تعلیق فنری روی آوردند. در ابتدا تنها دو فنر مارپیچ فلزی مخصوص به دو چرخ جلو اضافه شد تا از وارد شدن ضربات دست‌اندازها به سرنشینان، جلوگیری کند. این موضوع باعث سواری نرم‌تر و راحت‌تری شد.

1951 میلادی: استفاده از فرمان برقی

فناوری فرمان برقی با استفاده از نیروی هیدرولیک، فشار روی چرخ‌ها را حین چرخاندن افزایش می‌دهد و از فشار روی دست‌های شما می‌کاهد. فرمان برقی ابتدا در کرایسلر امپریال و سپس یک سال بعد در کادیلاک استفاده شد.

1953 میلادی: تهویه مطبوع

یکی از مشکلات تاریخچه ماشین تاثیر گرما یا سرمای شدید هوا بر سرنشینان بود. کرایسلر برای حل این مشکل، به دنبال راه‌حل بود تا اینکه در نهایت توانست سیستم تهویه مطبوع خود را به عنوان یک آپشن روی مدل امپریال سوار کند. این آپشن قابلیت تنظیم روی سه حالت کم،‌ متوسط و زیاد را داشت. سال بعد سیستم یکپارچه نش تهویه مطبوع مناسبی را ارائه کرد و باعث شد رانندگی در تابستان به یک تجربه لذت‌بخش تبدیل شود.

1958 میلادی: کروز کنترل

کروز کنترل، سیستمی است که به راننده اجازه می‌دهد بدون استفاده از پدال گاز، سرعت خود را ثابت نگه ‌دارد. این فناوری هم مانند بسیاری از فناوری‌های جدید در تاریخچه ماشین برای اولین بار در کرایسلر امپریال مورد استفاده قرار گرفت و تا سال 1960 یک ویژگی استاندارد در تمام کادیلاک‌ها بود.

1959 میلادی: کمربند ایمنی

استفاده از کمربند ایمنی، امنیت را در تاریخچه ماشین وارد مرحله بالاتری برد. کمربند ایمنی توسط نیلز بوهلین، مهندس ایمنی شرکت ولوو اختراع شد اما شرکت ولوو تصمیم گرفت حق ثبت این اختراع را به صورت رایگان در اختیار شرکت‌‌های دیگر قرار دهد؛ چرا که می‌دانست این کار باعث نجات جان انسان‌ها می‌شود.

بستن کمربند ایمنی در سال 1983 در بریتانیا در صندلی‌های جلو اجباری شد. سپس بستن کمربند ایمنی برای همه کودکان در سال 1989 و برای سرنشینان عقب از سال 1991 اجباری شد.

دهه 1970 میلادی: پخش‌کننده‌های نوار کاست

در دهه 1970 خودروسازان ماشین‌ها را مجهز به فناوری پخش آخرین نسل نوارهای کاست کردند. به این ترتیب سرنشینان خودرو می‌توانستند آلبوم‌‌های مورد علاقه‌شان را در ماشین پخش کنند و لذت ببرند.

1971 میلادی: تکنولوژی ABS

سیستم ترمز ضد قفل، از قفل شدن و لغزش چرخ‌ها در هنگام ترمز شدید جلوگیری می‌کند. این فناوری از هواپیماهای کنکورد و قطارها اقتباس شده است و برای اولین بار روی کرایسلر امپریال استفاده شد. این فناوری یکی از نوآوری‌های بسیار مهم در تاریخچه خودرو محسوب می‌شود.

1988 میلادی: کیسه‌های هوا

کیسه‌های هوا از دهه 1970 میلادی روی خودروهای دولتی ایالات متحده استفاده شده بود؛ اما در سال 1988 کرایسلر اولین کیسه هوای خودروهای شخصی را تولید کرد. در ابتدا کیسه هوا تنها برای محافظت از راننده استفاده می‌شد، اما امروزه می‌توان با قراردادن کیسه هوا در نقاط مختلف خودرو از همه سرنشینان محافظت کرد.

1994 میلادی: سیستم عیب‌یابی کامپیوتری

فورد برای اولین بار در دهه 1980 میلادی سیستم تشخیص خطای کامپیوتری را برای خط تولید خودش استفاده کرد. استفاده از برد، امکان تشخیص خطاها و کمک به تعمیرکار برای تعمیر مطمئن خودرو را می‌دهد. استفاده از این سیستم روی خودروها در سال 1996 در آمریکا و در سال 2001 در اروپا اجباری شد.

2000 میلادی: استفاده از GPS

2000 میلادی: استفاده از GPS

سیستم ناوبری با استفاده از GPS از ابتدا در اختیار ارتش ایالات متحده آمریکا قرار داشت اما در سال 2000 بیل کلینتون رییس‌جمهور آمریکا به ارتش این کشور دستور داد استفاده از این فناوری را برای سایر استفاده‌کنندگان آزاد کند. این سیستم به سرعت روی ماشین‌ها گسترش یافت؛ هرچند چندین سال طول کشید تا دقت آن افزایش یابد.

2000 میلادی: خودروهای هیبریدی

2000 میلادی: خودروهای هیبریدی

بسیاری از نوآوری‌های امروز صنعت خودرو ریشه در اوایل تاریخچه ماشین دارد. فکر استفاده از یک موتور هیبریدی در کنار موتور بنزینی برای اولین بار در قرن 19 میلادی مطرح شد اما این ایده در آن زمان غیر قابل اجرا می‌نمود تا اینکه در آغاز قرن جدید، تویوتا دوباره به سراغ این ایده رفت و تویوتا پریوس را تولید کرد. امروزه تقریبا همه خودروسازان روی این تکنولوژی کار می‌کنند.

دهه 2000 میلادی: افزایش سرعت پیشرفت 

در این دهه فناوری‌های جدیدی مانند بلوتوث، دوربین دنده عقب، پارکینگ اتوماتیک و تکنولوژی‌های کمک‌کننده راننده مانند هشدار نقاط کور، هشدار خروج از خط و بسیاری تکنولوژی رفاهی دیگر وارد میدان شدند تا تاریخچه ماشین را دستخوش اتفاقات فوق‌العاده‌ای برای کاربران کنند.

دهه 2010: ورود ایلان ماسک

دهه 2010: ورود ایلان ماسک

اگر فکر می‌کنید تاریخچه ماشین در یک نقطه متوقف خواهد شد قطعا اشتباه می‌کنید؛ چرا که این صنعت با سرعتی خیره‌کننده در حال تاختن به جلوست. در این دهه، تسلا با رهبری ایلان ماسک اولین ماشین شرکت تسلا یعنی رودستر را در سال 2008 عرضه کرد و سپس اولین خودرو خودران سری S خودش را تولید کرد و استفاده از ماشین‌های خودران را وارد عصر جدیدی کرد که به نظر، رقابت تنگاتنگی در این عرصه در جریان است.

نوشتن دیدگاه