شرکت پژو با قدمتی طولانی، نامی آشنا در صنعت خودروسازی ایرانیان است که خودروهای این شرکت سالهاست که کوچه و خیابانهای سراسر ایران را فرا گرفتهاند. تاریخچه پژو به 200 سال قبل در فرانسه بازمیگردد که داستان طولانی کسبوکار خانگی خانوادهای را بازگو میکند. شرکت پژو توانسته عنوان بزرگترین شرکت اتومبیلسازی کشور فرانسه و دومین شرکت خودروسازی اروپا را از آن خود کند.
جذب تعداد فراوانی از کارمندان، تولید بیشماری خودرو و راهاندازی میلیونها دفتر و نمایندگی در کشورهای مختلف، از اهدافی بوده که شرکت پژو به آن دست یافته است. تاریخچه پژو پر از فرازونشیبهای بسیاریست که دوران فراز و موفقیت آن بیشتر از شکست و افول آن است. در رابطه با حوادثی که شرکت پژو از سر گذرانده است، در ادامه صحبت کردهایم.
استفاده از نماد شیر در شرکت پژو
ژانپیر پژو بهعنوان پدر خانواده و بنیانگذار برند پژو در طول دوران زندگی خود به شغلهای مختلفی از جمله: بافندگی، رنگرزی، آسیاب غلات و ... پرداخته بود. دو پسر او در سال 1810 با ترکیب فولاد و مهارتهای مهندسی، دستگاههای مختلفی نظیر: دستگاه آسیاب قهوه، دوچرخه و اره ساختند؛ اما برندی که امروزه با نام پژو و نماد شیر آن را میشناسیم و در صنعت خودروسازی فعالیت دارد، از سال 1847 شکل گرفت. تاریخچه پژو نماد اصالت و قدمت در صنعت خودروسازیست.
نماد شیر که نشان قدرت و تواناییست، از سال 1847 روی محصولات فولادی تولیدی شرکت پژو قرار داده شد. در ابتدا فقط سر شیر روی محصولات بود؛ سپس به آن دست و پنجه هم اضافه و کاملتر شد. شیر، نمادی که به تاریخچه پژو قدرت بیشتری بخشیده است و آن را برای همگان نمایان میکند.
رونمایی از محصولات شرکت پژو فرانسه
آرماند پژو نوه ژانپیر که علاقه و عشق به مهندسی و مکانیک را از خانواده به ارث برده بود، در نمایشگاه جهانی اختراعات که در سال 1889 برگزار شد، با ملاقات گوتلیب دایلمر، مجذوب صنعت نوپای خودروسازی آلمان شد.
آرماند که عاشق این صنعت شده بود، با همکاری مخترع مشهور فرانسوی، لئون سرپوله (Léon Serpollet) اقدام به ساخت اولین اتومبیل در تاریخچه پژو که در واقع موتوری سهچرخ بود، کرد. این محصول پژو، تایپ یک نام داشت که قدرت آن بالغ بر 5 اسب بخار بود؛ اما به دلایلی مانند وزن بالای دیگ بخار، مورد توجه واقع نشد.
چند سال بعد، با استفاده از موتور بنزینی در ساخت انواع خودروها، اتوموبیلهای دارای دیگ بخار بهطور کلی کنار گذاشته شدند. اولین خودروی درونسوز تاریخچه پژو در سال 1890با همکاری شرکت پنهارد، تولید و به نام تایپ 2 به بازار عرضه شد. پس از چندی تعداد 24 دستگاه تایپ 3 به فروش رسید که آن را میتوان اولین اتومبیل تجاری تاریخچه پژو دانست.
شمارهگذاری محصولات برند پژو
در سال 1929، شرکت پژو فرانسه اولین محصول تولید انبوه خود را با نام 201 رونمایی کرد. محصول فوق، اولین خودروی تاریخچه پژو بود که با سیستم 3 رقمی و یک صفر در وسط، نامگذاری شد و نشاندهنده سرعت تغییر شرکت پژو از شرکتی کوچک به تولیدکنندهای بزرگ بود. این خودرو، ارزانترین اتومبیل شرکت فرانسه بود؛ اما تولید آن با رکود صنعت خودروسازی فرانسه همراه شد. خودروی فوق را میتوان یکی از تغییرات بزرگ در تاریخچه پژو دانست.
در سال 1933 این شرکت با اضافهکردن شیوه جدید در ساخت خودرو، کیفیت محصولات را تا حد زیادی افزایش داد، در همین دهه بود که مدلهای202، 302، 402 و خودروی جذاب کروک پژو تولید شد. در این مدلها اولین بار بود که از چراغهای جلوی محافظدار و چراغ عقب تجهیزشده در تاریخچه پژو استفاده میشد. مدل 202 را میتوان نقطه امید و پیروزی برند پژو دانست؛ چرا که این محصول توانست به رکورد فروش 53 هزار دستگاه در تاریخچه پژو برسد.
پروژه پژو 601 با معرفی در سال 1934، اقدام جاهطلبانه و قدرتمندی برای ورود به بازار ماشینهای لوکس و گرانقیمت بود. این اتومبیل 2 نفره با بدنه کوپه و سقف پارچهای جمعشونده، 60 اسب بخار قدرت داشت. خط تولید این خودروهای لوکس و جذاب که رقیبی سرسخت برای رولزرویس محسوب میشدند، با فروش فوقالعاده 18 هزار دستگاه، بعد از 18 ماه به دلیل بحران اقتصادی اروپا متوقف شد.
برند پژو فرانسه با تولید مدلهای سری 202 و 402 به فروش حیرتانگیزی دست یافت؛ بهطوریکه به موفقیت بزرگی در صنعت خودروسازی فرانسه رسید. برند دالمارت فرانسه نسخههایی از پژو 402 و 302 را با تیپ بدنه اسپرت عرضه کرد که در حال حاضر هم از لوکسترین خودروهای کلاسیک فرانسه بهشمار میرود.
در اوایل دهه 50 میلادی، پژو 404 یکی از پرفروشترین خودروهای اروپایی در ایران عرضه شد. این خودرو از سری خودروهایی است که تاریخچه پژو را سمت ایران کشاند. محصولی با بدنه سدان چهار در، سرعتی حدود 150 کیلومتر بر ساعت و با قیمتی مناسب عرضه شد. در ایران مدلهای استیشن این خودرو به تعداد اندک وجود داشت که البته فروش چندان بالایی را تجربه نکرد.
در سال 1968 یکی از مشهورترین خودروهای تاریخچه پژو یعنی پژو 504 تولید شد؛ خودرویی که توانست در ایران هم به فروش بالایی دست یابد. این محصول کمقیمت، استحکام بالایی داشت که اتاقک بزرگ و جادار آن، این خودرو را برای هر خانوادهای مناسب میساخت. خودروی فوق را میتوان یکی از بهترین محصولات پژو در ایران دانست. این خودرو جذاب در بیش از 404 کشور مختلف جهان، از برزیل و اسپانیا، تا کشور نیجریه به تولید رسید که تاریخچه پژو را به خاورمیانه رساند.
نسخه کابریولهای از 504 هم محبوبتر شد؛ چرا که در آن زمان یکی از معدود مدلهای خودرو در فرانسه بود که طراح جوانپسند و شبیه به محصولات ایتالیایی داشت. این نسخه 136 اسب بخار یعنی 185 کیلومتر بر ساعت قدرت داشت.
همکاری با شرکتهای بزرگ صنعت خودرو
برند پژو برای توسعه و افزایش فروش در صنعت خودروسازی اروپا با سایر شرکتهای بزرگ و معتبر خودروسازی مانند رنو در سال 1966 و ولوو در سال 1972 قرارداد بست. پس از آن در سال 1974 ابتدا 30 درصد از سهام شرکت سیتروئن و یک سال بعد، آن را بهطور کامل خریداری کرد.
در دهه 1970 توجه به بازار هاچبکهای کوچک افزایش پیدا کرده و فروش آنها فوقالعاده زیاد شده بود. در همین حین شرکت پژو با تولید خودروی پژو 104 و طراحی پائولو مارتینی موفقیت خوبی در صنعت خودروهای هاچبک بهدست آورد. تا سال 1988 و به مدت 16 سال، پژو 104 توانست به فروش 1 میلیون و 625 هزار دستگاه برسد و محبوبیت فراوانی در دل صنعت خودروسازی اروپا و تاریخچه پژو پیدا کند.
دوران طلایی تاریخچه پژو با ساخت خودروهای خانوادگی
شرکت پژو با شروع دهه 80 میلادی تغییراتی اساسی در خودروهای خود ایجاد کرد و توانست به فروش زیادی در اروپا برسد. سالهای 1985 تا 2000 را دوران طلایی تاریخچه پژو نامگذاری کردهاند. پس از اتمام دوران طلایی، فروش محصولات برند پژو تا حد زیادی کاهش پیدا کرد.
دوران طلایی تاریخچه پژو با تولید مدل 205 آغاز شد که برخلاف مدلهای 404 و 504، حضوری کمرنگ و ناموفق در ایران داشت. نسخههای مختلف این خودرو برای رقابت با فولکسواگن گلف طراحی شدند.
پژو 205 با بدنه هاچبک چهار در و دو در تولید شد؛ اما 8 پیشرانه مختلف داشت که نسخه پایه دارای4 سیلندر یک لیتری 45 اسب بخار با سرعت 100 کیلومتر بر ساعت بود. این محصول، سالها پرفروشترین خودرو ساخت فرانسه و تاریخچه پژو در جهان بود. همچنین در آن دوران، توسط مجلههای مختلف بهعنوان بهترین خودروی سال و دهه 80 میلادی انتخاب شد.
تاریخچه پژو در ایران
پس از مدل 205، پژو 405 در سال 1987 برای رقابت با «فورد سیهرا» تولید شد؛ خودرویی نامآشنا برای ایران. این محصول پرافتخار شرکت پژو با کسب فروش خارقالعاده در اروپا و آسیا، مرز و رکوردهای فروش تاریخچه پژو را جابهجا کرد. طراحی این اتوموبیل توسط استودیو پینین فارینا انجام شد و 10 سال خط تولید برند پژو فرانسه را از آن خود کرده بود. پژو 405 در 11 کشور تولید شد.
پژو 405 با بدنههای سدان و استیشن چهاردر، تنوع زیادی نسبت به رقبایش داشت. همچنین قدرت ۱۹۶ اسب بخار این خودرو و سرعت 100 کیلومتر بر ساعت در 7 ثانیه، از مزایای محصول فوق بود. پژو 405 همراه امکانات رفاهی سری GL و GLX وارد صنعت خودروسازی ایران شد. این خودرو نقطه عطف تاریخچه پژو در ایران است. مجموع فروش این خودرو تا سال 1997 به عدد 2.5 میلیون دستگاه رسید.
پژو 405 سالهاست که تولید آن در فرانسه و سایر کشورها متوقف شده است؛ اما با این که 30 سال از معرفی آن میگذرد، همچنان در ایران تولید میشود.
سومین محصول دهه 80 میلادی پژو، مدل 206 بود که این محصول هم مانند 405 در ایران فروش بسیار بالایی دارد. این اتومبیل با همکاری خط مونتاژ ایرانخودرو هنوز در ایران تولید میشود. پژو 206 هم توسط استودیو مشهور پینین فارینا طراحی شد و تا سال 2012 روی خط تولید فرانسه قرار داشت. مجموع فروش خودروی فوق از مرز 10 میلیون دستگاه گذشته و بهعنوان پرفروشترین محصول تاریخچه پژو شناخته میشود.
پژو 206 در فرانسه با بدنه جذاب دودر و چهاردر هاچبک، بهعنوان اصلیترین محصول این شرکت تولید شد؛ اما نسخههای دودر صندوقدار (206 CC) و چهاردر استیشن (206SW) بعدها بهعنوان نسخههای جانبی عرضه شدند. یکی از مشهورترین نسخههای 206 که به 206 SD یا 206 صندوقدار معروف است، برای اولین بار در ایران دیده شد. نسخههای بازطراحیشده آن هم وارد بازار شدند اما هیچکدام به اندازه آن موفق نبودند.
نوشتن دیدگاه