یک سوغات تاریخی از ژاپن مرور تاریخچه میتسوبیشی

اسم ژاپن برای دوستداران ماشین، یادآور یک کمپانی بسیار موفق و خوشنام است که تقریباً کسی نیست که آن را نشناسد یا حداقل یکی از مدل‌های آن را از نزدیک ندیده باشد. موضوعی که امروز قرار است به‌صورت اختصاصی به آن بپردازیم، تاریخچه میتسوبیشی و واکاوی سال‌هایی‌ست که باعث شده تا ایده به‌وجودآمدن این کمپانی شکل بگیرد.

بسیاری از کاربرانی که خودروهای ساخت این کمپانی را برای خود انتخاب می‌کنند، یک دلیل محکم و قانع‌کننده دارند؛ آن‌ها بر این باورند که خودروهای میتسوبیشی عملاً نقش یک محافظ را برای جان انسان‌ها بازی می‌کند. اما تاریخچه میتسوبیشی چه اطلاعاتی را در اختیار ما قرار می‌دهد؟ اطلاعات هیجان‌انگیزی را در ادامه خواهید خواند.

اهمیت دانستن تاریخچه میتسوبیشی

اطلاعات حاصل از واکاوی تاریخچه میتسوبیشی به ما می‌فهماند که چه افرادی با چه اهدافی تصمیم گرفتند تا یکی از بهترین‌های جهان را از سرزمین خورشید تابان به دوستداران ماشین معرفی کنند.

میتسوبیشی یک کمپانی خودروسازی ژاپنی بوده که دفتر مرکزی آن در توکیو مستقر شده است و نمایندگی‌های بسیاری هم در جای‌جای دنیا دارد. گستردگی و موفقیت میتسوبیشی در سال‌های اخیر آن‌قدر چشمگیر بوده است که از این کمپانی در سال 2011 به‌عنوان ششمین خودروساز ژاپنی و شانزدهمین خودروساز موفق جهان یاد کردند.

اما آیا تابه‌حال به این فکر کرده‌اید که داستان پرفرازونشیب تاریخچه میتسوبیشی از کجا و چگونه شروع شده است؟ بیایید تا در کنار هم نگاهی به تاریخچه میتسوبیشی بیندازیم و بفهمیم فرمول تبدیل‌شدن به یک شرکت خودروسازی موفق دقیقاً چه چیزی است.

ذره‌بین محتوایی ما این‌بار روی داستان شیرین کمپانی میتسوبیشی متمرکز شده است تا سفری هیجان‌انگیز به یکی از محبوب‌ترین و خفن‌ترین برندهای اتومبیل‌سازی قلب تپنده صنایع جهان یعنی ژاپن داشته باشیم؛ پس کمربندهای‌تان را محکم ببندید و با ما همراه باشید!

اولین صفحه از تاریخچه میتسوبیشی؛ داستان از کجا شروع شد؟

 به سال 1870 برمی‌گردیم؛ سالی که کمپانی میتسوبیشی به‌عنوان یک شرکت حمل‌ونقل تاسیس شد. رویای تبدیل شدن به یکی از بهترین و محبوب‌ترین کمپانی‌های خودروسازی جهان که جای خود دارد، شاید آن‌ سال‌ها هیچ بنی‌بشری فکرش را هم نمی‌کرد که میتسوبیشی یک‌ روزی در لیست موفق‌ترین شرکت‌های خودروسازی ژاپن قرار بگیرد.

اما سال‌ها گذشت و گذشت تا 47 سال بعد، یعنی در سال 1917 میتسوبیشی تصمیم گرفت تا یک هدف جدید را تبدیل به واقعیت کند؛ رویای جدید آن‌ها ساخت وسایل نقلیه سنگین بود و در همین اثنا، شرکت کشتی‌سازی میتسوبیشی، میتسوبیشی مدل A را در خط تولید خود جای داد.

اولین صفحه از تاریخچه میتسوبیشی؛ داستان از کجا شروع شد

محصول مدل A اولین خودروی تولید ژاپنی بود و همین قضیه، نقطه عطف تاریخچه میتسوبیشی را شکل داد. خودروی مدل A که اکنون یکی از رویاهای محقق‌شده ژاپنی‌ها محسوب می‌شد، درواقع یک ماشین سواری معمولی و صندوق‌دار بود که از روی طراحی فیات تیپو 3 که ساخت ایتالیا بود، الگوبرداری شده بود.

این خودرو که میتسوبیشی خیلی به آن می‌بالید، هفت ‌نفر را در خود جا می‌داد و از لحاظ قیمت، در مقام مقایسه با همتایان آمریکایی و اروپایی خود بسیار گران بود. به همین دلیل و البته دلایلی دیگر از جمله تکراری بودن شکل و قیافه ماشین مدل A، بالاخره تولید آن در سال 1921 متوقف شد و در طول این 4 سال، تنها 22 عدد از این ماشین در دسترس مشتریان قرار گرفت.

میتسوبیشی وارد دنیای نظامی می‌شود

به 13 سال بعد از اولین تجربه میتسوبیشی در تولید ماشین سفر می‌کنیم؛ به سال 1934 که تاریخچه میتسوبیشی را دستخوش تغییرات بزرگی کرد. در این سال، 2 شرکت کشتی‌سازی و هواپیماسازی میتسوبیشی با یکدیگر ادغام شدند تا در نهایت به شرکت صنایع سنگین میتسوبیشی یا همان MHI منجر شوند.

میتسوبیشی وارد دنیای نظامی می‌شود

این شرکت ادغام‌شده، با اینکه عمدتاً روی ساخت هواپیما، کشتی و ماشین‌آلات سنگین متمرکز بود، توانست اولین سدان (ماشین سواری) نظامی با عنوان PX33 را روانه بازار کند؛ البته این ماشین تنها برای اهداف نظامی ساخته شده بود و هدف دیگری نداشت. در ضمن، PX33 اولین خودروی سواری ژاپنی بود که این‌قدر مصمم و هدفمند ساخته می‌شد.

تاریخچه میتسوبیشی پس از جنگ جهانی دوم

تاریخچه میتسوبیشی، مملو از اتفاقات تاریخی جنگی است؛ این کمپانی در ابتدا هواپیماهای نظامی تولید می‌کرد و میتسوبیشی A6M اصلی‌ترین جنگنده نیروی دریایی ژاپن در طول جنگ جهانی دوم به شمار می‌رفت. حتماً در همین لحظه، ذهنتان به‌صورت کاملاً ناخودآگاه به سمت تصور حمله‌های کامیکازه و حمله‌های برق‌آسای ژاپن به اهداف آمریکایی رفته است، اما به همین‌جا برگردید و ادامه تاریخچه میتسوبیشی را دنبال کنید!

تاریخچه میتسوبیشی پس از جنگ جهانی دوم

جالب است بدانید که هدف چشم‌بادامی‌ها پس از جنگ جهانی دوم و شکست آن‌ها تغییر نکرد و میتسوبیشی پس از جنگ هم دست از تولید نکشید؛ البته این‌بار آن‌ها به صورت جدی سراغ ساخت ماشین‌های سواری معمولی رفتند.

اولین تجربه جدی میتسوبیشی پس از جنگ جهانی دوم، یک وسیله نقلیه باری سه‌چرخ با نام میزوشیما (Mizushima) و یک اسکوتر با نام کبوتر نقره‌ای بود. علی‌رغم وضعیت اقتصادی بسیار بد و مناطق جنگ‌زده در سرتاسر کشور، میتسوبیشی هم دقیقاً مثل ژاپن انگار از نو متولد شده بود و می‌خواست زندگی جدیدی را شروع کند. این شروع جدید اما خبرهای خوبی را برای میتسوبیشی در پی نداشت.

میتسوبیشی تجزیه می‌شود

سال 1950 از راه رسید و گروه‌هایی که به صورت خانوادگی اداره می‌شدند (از جمله میتسوبیشی) توسط قدرت‌های متفقین تجزیه شدند؛ این اتفاق باعث رخدادی بسیار مهم در تاریخچه میتسوبیشی شد.

با این اتفاق تاریخی، شرکت MHI که از ادغام شرکت هواپیماسازی و کشتی‌سازی میتسوبیشی ساخته شده بود، به 3 شرکت منطقه‌ای که صنایع سنگین شرق، غرب و مرکزی ژاپن را تشکیل می‌دادند، تقسیم شد. در ادامه، هرکدام از این 3 شرکت تازه‌تاسیس منطقه‌ای، شرکت‌های خودروسازی خود را تاسیس کردند.

یک قرارداد با آمریکا و ادامه ماجرا

صنایع سنگین ژاپن شرقی، یک سدان آمریکایی ارزان‌‌قیمت را وارد کرد؛ فروش این سدان آمریکایی برای مدت‌زمانی خاص ادامه داشت. از طرفی، صنایع سنگین مرکزی هم قراردادی مشابه با صنایع شرقی برقرار کردند تا خودروهای جیپ مونتاژشده وارد کشور شوند. سال‌ها گذشت و در سال 1964 بار دیگر، 2 شرکت منطقه‌ای شرقی، مرکزی و غربی با عنوان صنایع سنگین میتسوبیشی ادغام شدند؛ این اتفاق تاریخچه میتسوبیشی را برای چندمین‌بار دستخوش تغییراتی بنیادین کرد.

 یک قرارداد با آمریکا و ادامه ماجرا

سال 1962 و شروع اتفاقات خوب

سال 1962 شروع اتفاقات بسیار خوب برای کمپانی میتسوبیشی بود؛ در این سال ماشین Mininca Kei ساخته شد تا عنوان قدیمی‌ترین خودروی ساخت میتسوبیشی تا سال 2011 را به دوش بکشد. البته در آن سال، میتسوبیشی خودروی Mitsubishi Debonair را روانه بازار کرده بود که یک محصول لاکچری و درجه‌یک برای ژاپنی‌ها محسوب می‌شد؛ این خودرو پرچم‌دار اتومبیل‌های مسافربری ژاپن در آن سال‌ها بود.

 سال 1962 و شروع اتفاقات خوب

نمایندگی میتسوبیشی در کشورهای غربی

با فروخته شدن 15 درصد از سهام میتسوبیشی به شرکت خودروسازی بزرگ کرایسلر (Chrysler) در ایالات متحده، مارک میتسوبیشی به یک برند بین‌المللی تبدیل شد. با عقد این قرارداد، شرکت کرایسلر شروع به فروش ماشینی با عنوان گالانت (the Galant) کرد که با عناوین دوج گالانت در ایالات متحده و کرایسلر سیگما در استرالیا شناخته می‌شد.

نمایندگی میتسوبیشی در کشورهای غربی

میتسوبیشی قدرت می‌گیرد

اولین نقطه اوج تاریخچه میتسوبیشی در سال 1977 و با شروع معاملات این کمپانی با کشورهای اروپایی در قالب معاملاتی با عنوان Colt شکل گرفت. در این سال، میتسوبیشی به بازار کشورهای اروپایی معرفی شد و این شرکت شروع به فروش انواع میتسوبیشی در ممالک مغرب‌زمین کرد.

میتسوبیشی قدرت می‌گیرد

همین قراردادهای شیرین، به کام کرایسلر بسیار تلخ نشست؛ آمریکایی‌ها احساس می‌کردند که بازی را به اروپایی‌ها باخته‌اند و روابط میتسوبیشی دیگر مثل سابق با کرایسلر پابرجا نیست. سرانجام در سال 1980، کرایسلر برای جلوگیری از ورشکستگی مجبور شد تا بخش استرالیایی خود را به میتسوبیشی بفروشد؛ حالا دیگر میتسوبیشی در اوج قدرت به سر می‌برد.

اعتراف به چند ایراد در ماشین‌ها

برای اولین‌بار در تاریخچه میتسوبیشی، این کمپانی در سال 2004 به چند ایراد اساسی ماشین‌های خود از جمله خرابی ترمز، ناکارآمدی کلاچ و همچنین نشت بنزین اعتراف کرد. حدود یک‌ میلیون خودرو، کامیون و اتوبوس مدل Fuso مجدداً به کارخانه‌های میتسوبیشی بازگردانده شدند و رسوایی این کمپانی شروع شد.

در همان سال‌ها و پس از اعتراف به ایرادات مرگ‌بار ماشین‌ها، کاواسوئه (Kaswasoe) رئیس میتسوبیشی و 23 نفر از کارمندان او دستگیر شدند؛ البته در جریان دادگاهی این چندنفر، بی‌گناهی 3 تن از کارمندان محرز اعلام شد.

دودوتایی که چهارتا نمی‌شد؛ داستان یک تناقض

باز هم یک رسوایی دیگر در تاریخچه میتسوبیشی، این‌بار در سال 2016 ثبت شد. شرکت نیسان که شریک میتسوبیشی بود، حین کار بر خودروهای میکرو نسل جدید، تناقضاتی را در رابطه با آمار مصرف سوخت پیدا کرد؛ این آمار توسط شرکت میتسوبیشی ارائه شده بود. میتسوبیشی اعتراف کرد که از سال 2002 یعنی 14 سال پیش، روش‌هایی نادرست و غیر استاندارد را در رابطه با محاسبه مصرف سوخت ماشین‌ها مد نظر قرار داده است.

نوشتن دیدگاه