اگر شما هم جزو علاقهمندان دنیای خودرو هستید بدون شک اسم شرکت تسلا را شنیدهاید. تسلا حاصل ایده چند جوان مهندس ساکن در سیلیکونولی بود. این شرکت آمریکایی، تولیدکننده خودرو و تجهیزات انرژیهای پاک است. تولید خودروهای برقی، تولید باتریهای ذخیره انرژی از سطوح خانگی تا توزیع شهری و تولید سلولها و پنلهای خورشیدی، از دیگر فعالیتهای اصلی تسلا بهحساب میآیند.
مؤسسان شرکت تسلا موتورز چه کسانی بودند؟
بسیاری از مردم تصور میکنند که ایلان ماسک -بنیانگذار پیپال و مدیرعامل کنونی تسلا-- بنیانگذار اصلی تسلا موتورز است. در واقع شرکت تسلا پنج بنیانگذار داشت؛ از ایلان ماسک که مشهورترین آنهاست، تا جِیبیاسترابل، مارتینابرهارد، مارکتارپنینگ و ایانرایت. جالب است بدانید از این جمع پنجنفره تنها دو نفر از آنها ثروتمند شدند: یکی ایلان ماسک که ثروتمندترین مرد جهان است و دیگری جِیبیاسترابل.
دو دوست متولد آمریکا به نام مارکتارپنینگ و مارتینابرهارد بنیانگذاران اصلی تسلا موتورز بودند. این دو نفر که تحصیلکرده علوم کامپیوتر از دانشگاه «کالیفرنیا» و رشته مهندسی برق از دانشگاه «ایلینوی» بودند، بعد از ثبت اولین شرکتشان به فکر ساخت شرکت خودروسازی افتادند. در نهایت این دو آمریکایی جوان در جولای ۲۰۰۳ دومین شرکتشان یعنی «تسلا موتورز» را تأسیس کردند.
مارتین ابرهارد همیشه به کار روی ماشینهای اسپرت علاقه داشت؛ اما برای تحقق این علاقه مشکلاتی سر راهش بود. یکی از آنها، مشکلات محیط زیستی مانند استفاده از سوختهای بنزینی و گرمایش زمین و محدودیت منابع بود؛ اما ایده و شعار شرکت تسلا، ساخت ماشینهای برقی بر اساس سوخت پاک بود که مشکلاتی برای محیط زیست ایجاد نکند. به همین خاطر آنها روی این ایده متمرکز شدند.
نحوه نامگذاری شرکت تسلا
مارتین ارهاد در آستانه تأسیس شرکت تسلا، بهدنبال نامی جذاب برای آن بود. او نمیخواست از نامهای کلیشهای استفاده کند. ارهاد سعی داشت نام و آوازه شرکتش، بیش از یک شرکت خودروسازی در کل جهان شنیده شود. ابرهارد تصمیم داشت ادای دینی به مخترع موتورهای القایی AC داشته باشد. به همین خاطر نام نابغه صنعت برق، یعنی نیکولا تسلا را برای شرکتش انتخاب کرد.
نحوه شروع فعالیت تسلا موتورز
همانطور که اشاره کردیم بنیانگذاران شرکت تسلا، رویای تولید خودروی برقی را در سر داشتند. به همین خاطر طراحی و تست خودروی اول شرکت تسلا خیلی زود به جریان افتاد. هدف اول این شرکت آن بود که خودروی آنها در وهله اول، یک خودروی معمولی باشد. به این خاطر که مردم عادی هم بتوانند از آن استفاده کنند. هدف تسلا این بود که ابتدا با یک ماشین اسپرت متوسط وارد بازار شود و سپس روی ماشینهای ارزانقیمتتر و عمومیتر مثل «سدان» برنامهریزی کند.
در نوامبر سال 2004 اولین خودروی این شرکت ساخته و تستها و آزمایشها با موفقیتی محسوس انجام شد؛ اما با این وجود ایلان ماسک نمیخواست عجله کند. به همین دلیل او رونمایی از رودستر را تا سال ۲۰۰۶ به تعویق انداخت. سپس در این مدت سعی کرد با تبلیغ و جذب سرمایهگذار خصوصی، پشتیبانی و توان مالی شرکت را قبل از نشاندادن برگ برندهاش به دنیا بالاتر ببرد.
ایلان ماسک با تلاشهایی که انجام داد توانست در فوریه ۲۰۰۶ حدود ۱۳ میلیون دلار در ابتدا جذب سرمایه کند. سپس چند ماه بعد با جذب بزرگانی مثل موسسان گوگل، رئیس سابق eBay یعنی «جف اسکول» و چند نفر دیگر، رقم ۴۰ میلیون دلار را به شرکت اضافه کرد.
شروع دوران مدیریت ایلان ماسک
زمانی که اولین عرضه رودستر انجام شد، ایلان ماسک از حملونقل رودستر در سانتا مونیکا، کار خود را در تسلا بهعنوان مدیرعامل تسلا آغاز کرد. در ابتدا 25 درصد از نیروی انسانی را تعدیل کرد. با سرمایهگذاری 55 میلیون دلاری در شرکت تسلا موتوروز، توانست کنترل کاملی بر شرکت داشته باشد. بعد از خرید سهام تسلا و آغاز مدیریت او، مارتین ابرهارد و تارپنینگ، اولین مدیرعامل و یکی دیگر از بنیانگذاران اصلی تسلا در همان سال شرکت را ترک کردند.
روستر اولین خودروی شرکت تسلا
بنیانگذاران شرکت خودروسازی تسلا موتورز در جولای ۲۰۰۶، یک مهمانی ازپیشتعیینشده ترتیب دادند. در آن مهمانی که ۳۵۰ نفر از آدمهای معروف بهطور رسمی دعوت شده بودند، رودستر بهعنوان اولین تولید خودروی برقی شرکت تسلا توسط ماسک به همگان معرفی و از آن رونمایی شد.
خودروی رودستر بهشکلی طراحی شده بود که تمام نیروی مورد نیاز خود را از باتری بهدست میآورد. سپس این نیرو را در باتری قابل شارژ، مانند باتریهای لپتاپ، ذخیره میکرد. حداکثر سرعت خودرو روستر ۲۰۱ کیلومتر و شتاب صفر تا ۱۰۰ آن ۳.۷ ثانیه بود و با هر شارژ حدود ۳۹۳ کیلومتر مسافت طی میکرد. با استقبال فوقالعادهای که در کمتر از یک ماه از این خودرو صورت گرفت، حدود 130 پیشفروش دیگر توسط مردم به ثبت رسید.
چالشهای شرکت تسلا
زمانی که شرکت تسلا حدود 75 درصد رودسترهای تولیدشده را فروخت، این شرکت با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم کرد. این خودروها در بدو تولید دچار مشکلات فنی بودند. این مشکلات بهقدری زیاد شد که مشتریان اولیه را مأیوس کرد. به همین دلیل ایلان ماسک در سالهای 2008 تا 2009، تعمیرکاران شرکتش را بهسوی مشتریان اعزام کرد تا جلوی این نارضایتی را بگیرد.
بهعنوان مثال جورجکلونی جزو کسانی بود که از خرید خودروی رودستر پشیمان شد و آن را فروخت؛ به این خاطر که از تجربه رانندگی با آن ناراضی بود و در بعضی از مواقع مجبور بود که خودرویش را به تعمیرگاه ببرد. در این زمان ایلان ماسک نقش تعیینکنندهای را ایفا کرد. او سعی داشت با رفتار خود در جامعه و شبکههای اجتماعی، اعتبار شرکت را حفظ کند.
به همین خاطر با توییتهای خبرساز خود در توییتر، شرکت تسلا را در صدر اخبار نگه میداشت. حتی در توییتی، به شکایت جورجکلونی هم پاسخ داد و اعلام کرد این چنین مشکلاتی در اولین محصول یک شرکت بسیار طبیعی است و در آینده نزدیک آنها رفع خواهند شد.
جدید ترین محصول تسلا
خودرو تسلا سایبرتراک، جدیدترین محصول شرکت خودروسازی تسلا است. این خودرو در سال 2019 توسط ایلان ماسک رونمایی شد و دو سال بعد یعنی در سال 2021 به تولید انبوه رسید. طبق ادعای بنیانگذار این شرکت حدود 250 هزار پیشخرید برای این خودرو به ثبت رسید. نکته قابل توجه خرید این خودرو، هزینه ناچیز 100 دلاری پیشخرید این خودرو بود که حسابی سروصدا به پا کرد؛ به این صورت که مشتریان در هر زمان میتوانستند پول خود را پس بگیرند.
یکی از اتفاقات جالب توجهی که در آن رونمایی رخ داد، شکستن شیشههای این خودرو بود. ایلان ماسک در رونمایی از خودرو تسلا سایبرتراک، ادعا کرده بود که شیشههای این ماشین نشکن هستند؛ اما پس از برخورد توپ فلزی، هر دو شیشه این خودرو شکستند.
دوران اوج شرکت تسلا
دوران اوج تسلا با رونمایی از خودرو رودستر آغاز شد. این شرکت توانست با این خودرو رقیبی جدی برای ماشینهای سوپر اسپرت شود. با این تفاوت که بهجای بنزین، این ماشین با باتری کار میکند. همین ویژگی منحصربهفرد باعث شد که اخبار این شرکت بیش از پیش همهجا پخش شود و آوازه جهانی پیدا کند. نتیجه تولید این خودرو و سروصداهای آن باعث شد که یک سال پس از آن اتفاق، ماسک از وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا وامی 2.5 میلیون دلاری دریافت کند.
بعد از تولید انبوه رودستر، تسلا تصمیم گرفت که اولین خودروی سدان خانوادگی خود را به بازار عرضه کند. مدل S این خودرو تمام امکانات یک ماشین سدان خوب و کاربردی را دارد. بهعنوان مثال این خودرو شتاب اولیه بسیار مناسبی دارد. در طراحی ظاهری داخلی و خارجی آن دقت زیادی شده است. همچنین با هر بار شارژکردن آن، این خودرو میتواند 480 کیلومتر مسافت را طی کند.
شرکت خودروسازی تسلا از زمان تأسیس تا به امروز چالشهای زیادی را تجربه کرده است؛ اما با اقدامات ایلان ماسک، بهعنوان مدیرعامل، این مجموعه توانسته است وضعیت رو به رشدی را در بازار تجربه کند. در آخرین آمار، داراییهای تحت تملک تسلا را 618/6 میلیارد دلار عنوان کردهاند. همچنین درآمد این شرکت در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۴/۵ میلیارد دلار بود؛ اما سود خالص شرکت در سال ۲۰۱۹، منفی ۸۶۲ میلیون دلار اعلام شد.
ویژگی خودروهای تسلا
شرکت خودروسازی تسلا، از زمان شروع فعالیت خود تا به امروز عملکردی چشمگیر از خود به جا گذاشته است. از زمان تأسیس این شرکت هدف اصلی بنیانگذاران آن تولید خودروهایی بود که سازگار با محیط زیست باشند. با این وجود، میتوان گفت که در سالهای اخیر به این هدف و موفقیت دست یافتهاند.
یکی دیگر از هدفهای این شرکت، تولید خودرو با امکان رانندگی خودکار یا همان اتوپایلت است. این سیستم رانندگی نیمهخودکار معمولاً برای مسیرهای طولانیمدت در بزرگراهها مورد استفاده قرار میگیرد.
تسلا موتورز اعلام کرده است که قابلیت رانندگی خودکاری که در خودروهای خود تعبیه کرده است میتواند احتمال تصادف را تا حد بسیار زیادی در سطح جهان کاهش دهد. همچنین این شرکت برای گسترش سیستم رانندگی خودکار، فعالیتهای زیادی انجام داده است و برنامههای بزرگتری را هم برای آینده خود دارد. همچنین از دیگر قابلیتهای این خودرو میتوان به پارک خودکار و خروج خودرو از گاراژ بهصورت اتوماتیک اشاره کرد.
صحبت پایانی
برند تسلا باوجود تمام چالشهای گاهوبیگاهی که مدیرعاملش -ایلان ماسک- ایجاد میکند، وضعیت رو به رشدی در بازار دارد؛ اما همچنان توانسته است با تکیه بر علم و نوآوری، معادلات صنعت خودروسازی را تغییر دهد و در مدتزمان کوتاهی به ارزشمندترین شرکت خودروسازی جهان تبدیل شود.
حال اگر تمایل به اجاره خودرو لوکس دارید ولی شرکت معتبری را نمیشناسید، میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۰۲۱-۲۲۴۳۵۶۱۷ و ۰۹۱۲۳۸۳۷۴۷۶ تماس بگیرید. همچنین با واردشدن به وبسایت رنت ران و کلیک روی «منوی خودروها» از قیمت هزینه اجاره خودرو مورد علاقهتان مطلع شوید.
سؤالات پرتکرار
- مالک شرکت تسلا قبل از ایلان ماسک چه کسی بود؟
از سال 2003 تا 2007 مارتین ابرهارد و مارک تارپنینگ مالکان اصلی تسلا بودند.
- ایلان ماسک چطور صاحب تسلا شد؟
ایلان ماسک با سرمایهگذاری 6.5 میلیون دلاری روی شرکت تسلا، توانست مالک بیشتر این شرکت شود.
- تفاوت خودروهای تسلا با دیگر شرکتهای خودروسازی چیست؟
بر خلاف شرکتهای دیگر که نمایندگیهایشان کار فروش خودرو را انجام میدهند، تسلا بهصورت مستقیم به مصرفکنندگان (مشتریان) اصلی خودروهای خودش را عرضه میکند.
نوشتن دیدگاه